Választási csalás Afganisztánban – a magyar nő szerint nem volt lehetősége vesztegetni – RTL

Nem vett részt vesztegetésben az afganisztáni választásokon – állítja az a magyar nő, aki egy videofelvétel alapján került vesztegetés hírébe – adta hírül a hétfő esti RTL Híradó. Korábban a Washington Post közöl cikket a videóról, amelyen egy idősebb, szőke, szemüveges nő állítólag kenőpénzt fogad el az afganisztáni választási eredmények befolyásolásáért.

Az amerikai lap szerint az afgán választási bizottság két tagja Katona Magda Nasrint azonosította a felvétel alapján, aki az Afganisztán Alapítvány választási megfigyelőjeként volt az országban.

Katona Magda Nasrin a hétfő esti RTL Híradónak azt mondta, hogy az állítólagos vesztegető személyleírása sem illik rá, mert a videón egy szőke nő szerepel, ő pedig ősz hajú és korábban fekete volt a haja. Azt is elmondta, hogy a kampányidőszakban találkozhatott csak a jelöltekkel, dokumentált körülmények között. A szállásán nem fogadhatott jelöltet, és ő sem mehetett senki lakására.

A videón szereplő asszony 8, illetve 6 ezer dollárról beszél vesztegetési pénzként. Katona Magda Nasrin szerint azonban egy-egy mandátum áráról dollármilliókban keringenek legendák. A 8 ezer dolláros összegnél az asszony szerint “még a legszegényebb választási megfigyelő napidíjakból összekuporgatott kis pénze is nagyobb.”