Választási büdzsé helyett politikai?

Négy százalék alatti növekedéssel és két százalék alatti inflációval számolva készül a jövő évi költségvetés. Gyurcsány Ferenc nem a kampány, hanem erőteljes politikai szándékok mentén alakítja a büdzsét – mondta a  Népszabadságnak Szekeres Imre

A kormány a tervek szerint a kiadásoknál nem mechanikusan osztja szét a pént hanem öt szempontra fektet nagyobb hangsúlyt.
Az első cél, hogy több embernek legyen munkája, vagyis a munkáltatóknak jobban megérje a nehezebb helyzetben lévők foglalkoztatása is, illetve a munkavállalóknak is megérje dolgozni.

A második a gazdasági fejlődés érdekében az infrastruktúra és a kutatás fejlesztése, valamint a szakképzés és a megfelelő szintű bérezés biztosítása a minimálbér emelésén keresztül.

Az uniós integráció jegyében a kormány támogatni akarja a magyar cégek kelet-közép-európai és uniós terjezkedését, illetve külföldi befektetők hazai térnyerését. Ennek érdekében a kabinet a jövőben megjelöli a hangsúlyosabb iparágakat.

Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese negyedikként az euró 2010-es bevezetését jelölte meg. Ehhez az államadósság csökkentésére, az államháztartás egyensúlyára és gyakorlatilag az infláció kiiktatására van szükség.

Végül a kormány célja, hogy több pénz maradjon az embereknél, vagyis kevesebb jut a minisztériumoknak, viszont ebből több jut fejlesztésekre: 2006-ban 260 kilométer autópályát adnak át.

Az öt kiemelt cél mellett a kormány mindent megtesz az uniós források elnyeréséért: jövőre körülbelül ezermilliárd forintnyi fejlesztéssel számol a kabinet, melynek 20-30 százaléka a kötelező önerő.

Az egészségügyben hangsúlyt kap a sürgősségi ellátás, a mentőhálózat átalakítása, a helikopterbázisok bővítése és a járulékfizető nyilvántartás igazságosabbá tétele.