Választás a Ligában: a DVTK kezdi

Akt.:
Választás a Ligában: a DVTK kezdi
Miskolc – A Jegesmedvék harmadik alapszakasz-győzelmük után mutathatnak rá valakire a kedden.

Kedden 10 órakor Budapesten tart sajtótájékoztatót a Magyar Jégkorong Szövetség a Mol Liga rájátszásáról, és ekkor derül majd ki, hogy a negyeddöntő négy nyert meccsig tartó csatájában ki kivel mérkőzik meg. A nyolc érintett sportszervezet választás útján talál egymásra ebben az évadban is, oly módon, hogy az alapszakasz 40 meccse után a legjobb helyen végzett együttes, a DVTK Jegesmedvék nevezi meg elsőként, hogy kivel kíván játszani a 4 közé jutásért, majd ezután az alapszakasz második MAC Budapest bökhet rá valakire, végül a harmadik helyezett Újpesti TE, a negyedik pedig, a Debreceni HK az ellen kezd pályaelőnnyel, akit senki nem választott.

A magyarországi csapatok alkotta párok váltakozó pályaválasztás mellett játsszák le a meccseiket, míg abban a párharcban, amelyben külföldi együttes, a romániai ASC Corona Brasov az érintett, az első két mérkőzésen és az esetleges ötödiken és hetediken a magyarországi csapat, a harmadik, negyedik és az esetleges hatodik meccsen a brassói gárda lesz a pályaválasztó.

A négy lehetséges

A DVTK Jegesmedvék csapata az ASC Corona Brassov, a Dunaújvárosi Acélbikák, a Ferencvárosi TC és a Fehérvári Titánok közül választhatja ki ellenfelét. Hogy kit, azzal kapcsolatban hétfőn, kora délután tartott egyeztetést a klubvezetés, mert mint megtudtuk, ez nem egyszemélyi döntés, nem kizárólag a szakmai munka irányítójának állásfoglalása alapján mondják be kedden délelőtt a kiválasztott csapat nevét.

– Nemcsak a vezetőedzőnek, hanem a többi edzőnek, a szakmai stáb minden tagjának a véleménye fontos, így természetesen a játékosoké is, és emellett még léteznek gazdasági szempontok – válaszolta megkeresésünkre Egri István, a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapatát működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosának képviselője, majd így folytatta: – Természetesen a legfontosabb szempont a szakmai állásfoglalás, hogy melyik az a csapat a négy közül, amelyik ellen a legnagyobb eséllyel mérkőzhetünk meg a négy közé kerülésért. De nem ez az egyetlen megközelítés, amit figyelembe kell vennünk, ilyen a marketing is, mert nem közömbös számunkra az, hogy milyen bevételekre tehetünk szert a rájátszás első körében.

Brutális előny

Arról, hogy mire jutottak a megbeszélésen, hogy kit választanak, Egri István nem kívánt nyilatkozni, arra a kérdésünkre pedig, hogy jónak tartja-e ezt a választási rendszert, így felelt:

– Kipróbáltunk már annyi mindent, de ez jónak tűnik, ugyanis a legjobb csapat maga irányíthatja a sorsát, ráadásul van egy kis show is a rájátszás előtt, hogy ki melyik csapatra bök rá, nem is szólva arról, hogy nincs helyezkedés az alapszakasz végén, mint ami előfordulhatott korábban, amikor előre lehetett tudni, hogy az 1. a 8. ellen meccsel, a 2. a 7. ellen, és így tovább, mert ez utóbbi rendszerben volt rá példa, hogy egy csapat olyan eredmény elérésre játszott az alapszakasz hajárban, amivel a rájátszásban el tudott kerülni egy számára kevésbé szimpatikus együttest. Most nem lehet ilyen, ezért is mondogattam sokszor a csapatnak a ligaküzdelmek során, hogy elsőnek kell lenni, mert ennek a helyezésnek nagy értéke van. És, ha hozzáteszem, hogy az elsőségünknek köszönhetően, ha a negyeddöntőből továbbjutunk, az elődöntőben is mi választhatunk ellenfelet, akkor azt kell mondjam, hogy ez egy brutális előny.

A harmadik

Egri István azt is elmondta, hogy nem csak az első választás lehetőségének megszerzése miatt tartja kiemelkedőnek az alapszakaszbeli első helyet.

– Nem megbántva senkit, de tavaly és tavalyelőtt két csapatról szólt a liga, viszont ez most már nem így van, szoros a mezőny – jelentette ki a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapatát működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosának képviselője. – És ebben az erősebb mezőnyben csapatunk a harmadik alapszakasz sikerét könyvelhette el. Olvastam az Észak-Magyarországban a vasárnapi mérkőzésünk tudósítását, amelynél az jelent meg, hogy 29. győzelmünket arattuk az alapszakasz utolsó játéknapján, de ez a szám valójában 32, mert 3 mérkőzést a rendes játékidőn túl hoztunk sikerre. A gólkülönbségünk kerek plusz száz, a legkevesebb gólt mi kaptunk, és a második helyezett csapat is csak két találattal szerzett több gólt, mint mi, úgyhogy ez egy nagyszerű eredménysor, már csak azért is, mert a maximálisan megszerezhető pontok 79,2 százalékát begyűjtöttük. A jó sorozatot folytatni szeretnénk a rájátszásban is, mert a Magyar Kupa-döntőben elszenvedett vereség elszomorító volt ugyan, de az egy egymérkőzéses csata volt, itt pedig a rájátszásban, azzal, hogy minden párharcban nekünk van pályaelőnyük és idehaza magunk mögött tudhatjuk a közönségünket, óriási pluszunk van, és itt több meccset kell megnyerni ahhoz, hogy egy-egy akadályt sikerrel lehessen venni.

Változhat a keretük

Arra a felvetésünkre, hogy az alapszakaszban a csapatok által elért eredmények alapján az 5. és 6. helyen végzett együttesek más játékerőt képviseltek, mint a 7. és 8. helyezettek, Egri István így reagált.

– Ez kétségtelen, hogy így volt, ami jelenti feltétlenül azt, hogy ez a rájátszásban is így lesz. Azt nem tudjuk, hogy mi terveznek a Mol Liga rájátszására a fehérvári klubnál, de azt igen, hogy mire van lehetőségük. Két héttel ezelőtt le kellett adniuk egy csapatlistát, 22 játékos nevével, hogy kik alkotják a osztrák szövetség szervezésében zajló ligában, vagyis az EBEL-ben szereplő együttesüket, és közülük 5 sportolót játszathatnak át a Mol ligás keretükbe. És ezen kívül további 5 főt, a molos keretük légiósainak terhére, vagyis, ha mellőzik az itteni ligában eddig játszatott külföldijeik szerepeltetését, akkor akár az EBEL-es keret 10 játékosával találhatja magát szemben az a csapat, akikkel ők játszanak majd…

Számok, dátumok

A DVTK Jegesmedvék játékosai háromnapos pihenőt kaptak az alapszakasz után, ugyanis a közös munkát csütörtökön folytatják a piros-fehérek. Ez nem vonatkozik a magyar válogatottal a hétvégi dél-koreai felkészülési tornára utazó játékosokra, ugyanis Gőz, Miskolczi, Vojtkó és Sági már ma útra kel, és az ázsiai országból csak a jövő héten hétfőn tér vissza. Egy nappal azelőtt, hogy a DVTK Jegesmedvék gárdája a február 14-én, kedden este miskolci jégcsarnokban – a tervek szerint 18.30-kor, ha nem szól közbe élő televíziós közvetítés – megkezdi a rájátszást, a ma kiválasztásra kerülő ellenféllel szemben.

– Berecz Csaba –