Választás 2018 – Elemző: az ellenzéki pártoktól a tehetségtelenségük elriasztotta a szavazókat

Budapest – Az ellenzéki pártoktól a tehetségtelenségük elriasztotta a szavazókat a vasárnapi országgyűlési választáson, emellett a pártok nem értették meg, hogyan hatott az emberekre a migrációs válság – mondta Galló Béla politológus az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Hozzátette: elemzési hibát követ el az, aki a baloldal vereségének okát taktikai síkon keresi, ez inkább mély, strukturális ellentétnek tudható be.

A magas részvétel miatt sokan arra következtettek, hogy az ellenzéknek sikerült mozgósítania szavazóit, de az eredményekből látszik, hogy teljes ellenzéki összefogás esetén sem lehetett volna elkerülni a Fidesz-KDNP győzelmét – mondta.

Az elemző szerint feltűnő, hogy az ellenzéki pártoknak csak nagyobb városokban van szavazótáboruk, ezzel szemben a kormánypártokat többségükben vidéki szavazók erősítették.

Az Egyesült Államokban Donald Trump elnöknek, Oroszországban pedig Vlagyimir Putyin elnöknek is többségében vidéki szavazói voltak – fűzte hozzá.

Galló Béla szerint az ellenzéki pártok ezek után sem gondolják át azokat a mély, strukturális ellentéteket, amelyek a vereségüket okozták.

– MTI –