Választás 2018 – Boros Bánk Levente: nagyon magas részvételnél gondban lehet az MSZP-Párbeszéd és a DK

Választás 2018 – Boros Bánk Levente: nagyon magas részvételnél gondban lehet az MSZP-Párbeszéd és a DK
© Fotó: hirado.hu
Budapest – Boros Bánk Levente, a Nézőpont Csoporthoz tartozó Médianéző igazgatója szerint nagyon magas választási részvételnél az MSZP-Párbeszéd listája 10 százalék alá kerülhet, és Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) bejutása is veszélyben lehet.

Boros Bánk Levente vasárnap az M1 aktuális csatornán emlékeztetett: az MSZP-nek és a Párbeszédnek, mivel együtt indulnak, 10 százalékot kell elérnie. A DK-nak pedig véleménye szerint “fanatikus”, de jól körülhatárolható bázisa van, és ha nagyon megnő a részvétel, ők is gondban lehetnek. Ez vonatkozhat az LMP-re is, de rájuk talán kevésbé – tette hozzá.

A Médianéző igazgatója közölte: nem számított ekkora részvételre. Cégcsoportjuk, a Nézőpont közölt egy prognózist néhány napja, akkor 65-66 százalékról beszéltek. A 2002-es választással összehasonlítva ugyan a napközbeni részvételi adatok magasabbak, de az idő haladtával csökken a különbség, és így a végleges részvételi arány akár 70 százalék alá is “becsúszhat.

Ennek sok oka lehet – mondta Boros Bánk Levente, hozzátéve: talán benne van, amit az ellenzéki pártok belelátnak, hogy sokan adnak le protesztszavazatot, de az is, hogy a jó időben sokan elmentek kirándulni vagy a kiskertekbe, és előtte gyorsan reggel szavaztak, ezért csökkenhet a szavazási hajlandóság.

Ha a 2002-es választással hasonlítják össze a mostanit – jelezte -, fontos különbségnek számít, hogy akkor “másfél tömb” állt szemben a kormánypártokkal, az MSZP nagy pártként, mellette pedig az SZDSZ, mint potenciális koalíciós partner, és a kettő együtt volt képes kormányt alakítani. Most pedig nagyon széttöredezett az ellenzék – fűzte hozzá.

– MTI –