Választás 2018 – A Kúriához fordul a Jobbik

Választás 2018 - A Kúriához fordul a Jobbik
Választás 2018 - A Kúriához fordul a Jobbik - © Fotó: Vajda János
Budapest, Miskolc – A Jobbik felülvizsgálati kérelmet nyújt be az NVB döntésével szemben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1-es számú választókerületben az Országos Egyéni Választókerületi Bizottság a törvényi határidőn túl, április 15-én állapította meg a szavazás végeredményét, mely szerint Csöbör Katalin, a Fidesz jelöltje 127 szavazattal nyert a jobbikos Jakab Péter előtt. A Jobbik álláspontja szerint mindez azt jelenti, hogy az 1-es választókerületben nem sikerült a szavazást a törvényeknek megfelelően lebonyolítani, ezért hétfőn kezdeményezték a Nemzeti Választási Bizottságnál a választás megismétlését.

Nem befolyásolta az eredményt

Szerdán az NVB elutasította a Jobbik fellebbezését, mely szerint nem született a törvényes határidőn belül végeredmény. A jegyzőkönyv szerint az eredmény határidőn túl lett megállapítva. A Bizottság szerint azonban a határidő nem lényeges tényező, az az eredményt nem befolyásolja.

„Felmerül a kérdés, hogy a törvény miért szab határidőt, ha azt a választási bizottság szerint nem muszáj betartani?” – tette fel a kérdést a Jobbik. A párt – a jogilag értelmezhetetlen döntés miatt – a Kúriához fordul.

SZB