Válaszd a hazait – MDF-ebéd kilométerekben mérve

A számok segítségével próbálták bemutatni az MDF képviselői, mekkora utat tesznek meg a magyar illetve a külföldről származó gyümölcsök, zöldségek, mielőtt az itthoni boltokba kerülnek. Herényi Károly és Pettkó András számításai szerint a magyar termények átlagosan 500 kilométernyi szállítás után érnek az üzletekhez, ezért frissebbek, és az ízük is jobb, mint a hasonló külföldieké. A külföldről érkezők több ezer kilométernyi utat is megtehetnek Magyarországig, ezért különböző gázokkal, adalékokkal tartósítják azokat, hogy a célba érésig épek maradjanak – mondta az ellenéziki politikus.

Az MDF-es politikusok újságírókat hívtak meg ebédelni csütörtökön Budapesten, hogy megmutathassák, milyen különbség van a magyar és az import alapanyagból készített ételek között. Húsleves volt a menü, magyar zöldségből és tésztából, majd lecsós sertéspörkölt következett, spanyol paprikából.

Itthon is termesztik, a paradicsomot mégis Belgiumból, az újhagymát Csehországból, a fokhagymát Kínából, a nektarint Olaszországból, a piros szőlőt Egyiptomból, a körtét Spanyolországból hozzák Magyarországra – például a hipermarketekbe. Az ilyen szállítmányoknál nemcsak az utazás miatti tartósítás okozhat gondot, hanem az is, hogy nem tudni, génmanipulált-e az adott zöldség, gyümölcs vagy sem. A környezetszennyezés is nagyobb a hosszabb utaztatás miatt – érvelt Herényi Károly frakcióvezető.

Az MDF az egész országban kampányt indított vidéki tagszervezetei segítségével, hogy minél több embert hazai termékek vásárlására ösztönözzenek, még akkor is, ha bizonyos esetekben az drágább az importnál. Az ötlet nem új, 1-2 éve Nagy-Britanniában is volt ilyen kezdeményezés. A budapesti ebéd is ennek a kampánynak a része volt. Az ellenzéki párt szerint a magyar gazdák úgy védekezhetnek a külföldi áru ellen, ha összefognak, megpróbálják kikerülni a nagykereskedőket, és maguknak szervezik meg az értékesítést – hangzott el az ebéden.