Friss hírek

2009.02.01. 18:26

Nézőpont Intézet: Gyurcsány közjogi csomagja az MSZP-nek és a kispártoknak kedvez

<p>A Nézőpont Intézet vasárnap közzétett gyorselemzése alapján a miniszterelnök közjogi csomagja főleg az MSZP és a kispártok számára lenne előnyös. A csomag életbe lépése után az 5 százalékot elérő pártok súlya megnőne a parlamentben, így nem véletlen, hogy mind az SZDSZ, mind az MDF a listás szavazás híve lett - közölte az Intézet.</p>

Az elemzők szerint a kormányfő reformterve az MSZP-nek azért lenne előnyös, mivel a kormánypártnak nincs sok reménye a 2006-ban megszerzett 107 egyéni választókörzet megtartására.

Az átalakítás ezen kívül a parlamenten kívüli kispártoknak, így a Jobbiknak is előnyös volna: Gyurcsány Ferenc kezdeményezése alapján egy 199 fős parlamentben az 5 százalék elérése után akár 10 Jobbik képviselő is ülhetne. Közvetve tehát a kormányfő javaslata a jobboldali radikalizmus esetleges parlamenti súlyát is növeli, a Nézőpont Intézet elemzése alapján.

A javaslat várható ellenzéki visszautasítását nehezíti, hogy a választási rendszer átalakítása régóta várat magára, s a kormányfő javaslata a Fidesz által régóta szorgalmazott "olcsó állam" követelésének megfelel. Ide tartozik a képviselői fizetések lebegtetése, amely népszerűsége miatt nehezen visszautasítható az ellenzék oldaláról. Ugyanakkor a Nézőpont Intézet szerint ez a felvetés is mutatja, hogy a kormányfő nem a megegyezés szándékával ismertette elképzeléseit. A Fidesz ugyanis régóta követeli a miniszterek - akik a javasolt képviselői tiszteletdíj majdnem négyszeresét keresik - anyagi felelősségének bevezetését, de a kormánytagok fizetésének korlátozásáról a miniszterelnök elfeledkezett.

A Nézőpont Intézet szerint a javaslat támogatása egyébként nemcsak a Fidesz oldaláról lehet kétséges. A választókerületek annulálása ugyanis a pártközpontokat erősíti és a helyi pártszervezeteket gyengíti. A tisztán listás rendszerben a pártlista összeállítója dönthet egyedül arról, ki kerülhet be a parlamentbe. Márpedig az első közjogi csomag - a polgármesteri és a képviselői tisztségek összeférhetetlensége - megfúrása is mutatja, hogy a helyi érdekérvényesítés igen erős az MSZP-ben - olvasható az elemzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!