Válás: szépen is lehet…

Válás
Válás
A nagy szerelemmel induló kapcsolatok közül is sok végződik válással. Ilyenkor mindkét fél szenved – akár bevallja, akár nem. A statisztikák szerint hetvenöt százalékban a nők kezdeményezik a válást.

– A gyengébb nem tagjai erősebbek, határozottabbak, amikor szakításra kerül sor. “Kiszállni” egy rossz házasságból jobb megoldásnak tűnik számukra. Dr. Walter Rolandnőgyógyász tapasztalatai azt mutatják, hogy a lelki, érzelmi válság kezdeti időszakában a nők testi panaszokkal fordulnak hozzá.

Vizsgálat után általában elmondják kapcsolati problémáikat is, és már a beszélgetést követően enyhülhetnek a pszichés eredetű fájdalmak.

A későbbiek során a legtöbb talpraesetten elrendezi az életét a gyerekekkel, illetve egyedül. Ebben sokkal praktikusabbak, mint a férfiak, akik a nőtlen orvos szerint csak dicsekszenek barátaiknak a frissen szerzett szabadsággal, ám valójában gyakran elbizonytalanodnak, és fejest ugranak az első adandó kapcsolatba.

A szakember véleménye alapján, a pároknak már testi és lelki egészségük érdekében sem szabadna harcként felfogniuk a válást. Ha többet beszélgetnének egymással a problémáikról, akkor a keserűség nem lávaként törne elő és rombolná szét a hajdani szép szerelem maradványait.

Jó lenne a konfliktusokat megelőzni, illetve megfelelő eszközt találni a megoldásukra. Dr. Simó Veronikaügyvéd, mediátor szerint nincs kilátástalan helyzet. Csak akaratos felek vannak. Aki úgy veti bele magát a válásba, akár egy küzdelembe, annak inkább mérlegelnie kellene, hogy nem a győzelem, hanem amegegyezés fontos.

Ebben segíthet a mediáció. A szó jelentése közvetítés, tehát a mediátor egy harmadik, kívülálló személy, aki a vitázó felek egyezségre jutását támogatja. Nem lelki segélyszolgálat, hiszen az eljárás nem a bajok eredete után nyomoz, hanem az adott helyzettel foglalkozik. A problémákra a feleknek maguknak kell megoldást találniuk, a szakember irányításával.

Hosszú bírósági eljárás helyett időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt takarít meg az egyezségre hajlandó pár. A mediátor irodájában – ahol jelen lehet mindkét fél jogi képviselője –sok félreértés tisztázására is sor kerülhet, hiszen a bíróság csak jogi szempontok alapján dönt, figyelmen kívül hagyva az érzelmi motivációkat.

Előnyös, ha a mediátor jogi végzettségű, mert figyelmeztetni tud, ha jogilag nem állná meg a helyét az egyik fél kívánsága. Végül írásba foglalják a megállapodást, ami ugyan még nem egyenlő a bírósági végzéssel, ám bizonyos szempontból több annál, hiszen olyan részletekre is kitérhet, amelyeket jogi iratok nem szoktak tartalmazni: például, a feleség beleegyezik, hogy ha a férj nem tud a gyerekért menni, akkor az anyós is elviheti a kicsit. Így nem folytatódik a “láthatás” áldatlan vitája.

A bíróságra ugyan szükséges elmenni, hiszen hivatalosan csak ott bonthatják fel a házasságot, viszont helyesen megfogalmazott írásos egyezséggel a tarsolyban csupán egyszer, ha gyerekek is vannak, akkor kétszer kell megjelenni a taláros testület előtt.

“Amióta elváltunk, rendeződött a kapcsolatunk”

Ez Halmy Eszter pszichológusnak, a családsegítő szolgálat munkatársának kedvenc mondata, amit sajnos még nem hallhat elég gyakran. Pedig amikor már végképp megromlott a szülők között a viszony, a gyerek szempontjából ez tűnik a legjobb megoldásnak.

Kevesen tudják, hogy a válóper beadásához szükséges, úgynevezett “keresetlevél” megírásához nem kötelező ügyvédet fogadni. A helyi bíróságok pontos felvilágosítással segítik a hozzájuk fordulókat a teendőkről. A benyújtott iratban szerepeljen az ingóságok elosztása vagy legalább egy leltár a tárgyakról, továbbá a felek megállapodása abban az esetben, ha rendszeres összeg jár a házastársnak, illetve az egyezség a gyerektartásról.

A benyújtott iratban szerepeljen az ingóságok elosztása vagy legalább egy leltár a tárgyakról, továbbá a felek megállapodása abban az esetben, ha rendszeres összeg jár a házastársnak, illetve az egyezség a gyerektartásról.

A vitamentes válás feltétele, hogy mindkét fél beleegyezzen a házasság felbontásába, és személyesen megjelenjen a bíróság előtt. A közös lakás, ház, autó “sorsáról” nem muszáj váláskor dönteni, bár a békesség érdekében jobb egyszerre tisztázni mindent.

Írta: Czanik Mária