Valamennyi kormánypárti politikus aláírta a zéró tolerancia kiáltványt

Keddre valamennyi kormánypárti politikus aláírta és visszaküldte a rasszizmust és az antiszemitizmust elítélő zéró tolerancia kiáltványt, amelynek elfogadására Gyurcsány Ferenc tett javaslatot hétfőn a Parlamentben. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a Fidesz, a KDNP és az MDF képviselőitől még nem kaptak aláírt dokumentumot, igaz erre nem is szabtak semmilyen határidőt.

Navracsics Tibor hétfő este egy televíziós interjúban azt mondta, hogy nem látja akadályát annak, hogy pártja aláírja a közös kiáltványt, bár megjegyezte, hogy a nyilatkozat tervezete “furcsa körülmények között született”, csak akkor szembesültek vele, amikor Gyurcsány Ferenc felszólalt az ügyben.

Gyurcsány Ferenc hétfőn, napirend előtti felszólalásában kezdeményezte a kiáltvány aláírását a Holokauszt Magyarországi Emléknapjára a Parlamentben. A dokumentum zéró toleranciát hirdet a rasszizmussal és az antiszemitizmussal kapcsolatban. A kiáltvány szövege szerint annak aláírói semmilyen közösséget nem vállalnak antiszemita és rasszista nézeteket és gondolatokat valló csoportokkal. A dokumentum Magyarország eddigi történelmének legembertelenebb tettének nevezi a Holokausztot, ugyanakkor figyelmeztet, hogy nem csak a gyilkosok, hanem a “csendben és némán elfordulók” is felelősek a történtekért.