Valaki adjon egy-két milliárdot!

Egymilliárdba kerül
Egymilliárdba kerül
Több mint egymilliárd forintra, azaz egy igen nagyszabású beruházásra volna szükség ahhoz, hogy a jövőben garantálni lehessen a hasonló vízszennyeződési veszélyhelyzetek elkerülését, a vízbázis biztonságát.  - hangzott el a napokban, bár korántsem először, a miskolci hálózatot kezelő szakemberek szájából.

Több mint egymilliárd forintra, azaz egy igen nagyszabású beruházásra volna szükség ahhoz, hogy a jövőben garantálni lehessen a hasonló vízszennyeződési veszélyhelyzetek elkerülését, a vízbázis biztonságát. A tavalyi havária óta egy, most éppenséggel „jól vizsgázó” ellenőrző rendszer épült ki, de ez csak arra jó, hogy ha valahol zavar támad, azt a kutat lezárják. Megelőzni azonban úgy lehetne minden hasonló bajt, ha a vízgyűjtő terület aktív védelme megvalósulna, s felépülne egy víztisztítő egység.
Mindez összetett feladat. A vízbázis, gondoljunk bele, a Bükk-hegység kétharmadát, valamint a város területét jelenti! Erre a volumenre kell diagnosztikai eljárásokat, műszereket kiépíteni, terveket készíteni. Szóba kerülhet még állandó járőrszolgálat létesítése is.

Két fázisban tisztítana

És a legfontosabb láncszem: a víztisztítő mű kiépítése – ez önmagában az említett egymilliárd forint. Két fázisban tisztítana minden csepp vizet, ami a csapokba kerül: első az úgynevezett lebegő anyag eltávolítása (derítéssel vagy membrán-technológiával), második az UV-fertőtlenítés.
A fentieket magában foglaló programra első lépcsőben a közelmúltbeli kormánydöntés révén várhatott volna pénzt a város, de mint ismeretes, az államilag kiemelt programok közé a villamos-téma és útépítések kerültek, a vízbázisvédelem nem. Miskolcon azonban úgy tudják, épp azért maradt el a „kiemelés”, mert a program amúgy is jó eséllyel pályázik a „sima” EU-s forrásokra. S ha az sem jön be, a miskolci önkormányzati cégcsoport két éven belül önerőből is meg akarja építeni, amit kell.

Kérdésekre egyelőre válasz nélkül
Hogyan áll a kormány a miskolci ivóvízbázist fenyegető veszélyekhez, vagyis az azok elhárítását célzó programhoz? Miért maradt ki ez a tétel a kiemelt támogatások közül? Az újabb zavarok híre nyomán nagyobb kormányzati figyelem irányulhat-e az ügyre? Ezekkel a kérdésekkel igyekeztünk szembesíteni pénteken a kormányszóvivő(ke)t. Válasz azonban egyelőre nem érkezett tőlük.

Kapcsolódó cikkek: