Vakon repülte félig körbe a Földet

Az ausztráliai Sydney-ben landolt kisrepülőgépével az a vak, brit pilóta, aki félig körülrepülte a Földet és ezzel rekordot állított be.

Az 58 éves Miles Hilton-Barber március 7-én indult el Londonból és több mint 21 ezer kilométert repült világtalanon, hogy felhívja a figyelmet a vak emberek életére a fejlődő országokban. A férfi négy éve készült útjára, amelynek sikere “egy fantasztikus álom beteljesülése” volt számára. Az út során biztonságból vele tartott egy másik pilóta is, de Hilton-Barber az utasításokat egy navigációs rendszer hangjai alapján követte, majd egy drótnélküli billentyűzet megnyomásával kormányozta a légijárművet. A férfi egyébként 25 évvel ezelőtt lett teljesen vak. Reményei szerint teljesítményével közel kétmillió dollárt gyűjthet össze egy vakokat segítő alapítványnak.

Hilton-Barbernek nem ez az első meghökkentő vállalkozása: 1999-ben 250 kilométeren át futott a Szaharában, de teljesítette a szibériai jég-maratont is. Megmászta a Kilimandzsárót, a Mount Blanc-ot, Európa legmagasabb hegyeit, de vakon sebességi rekordot döntött egy Lotus típusú autóval a maláj Forma-1-es versenypályán.