Vakokat láttak vendégül Miskolcon

Akt.:
A vakok az egyik avasi borospincébe is ellátogattak
A vakok az egyik avasi borospincébe is ellátogattak - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Extrém helyzetekben is kipróbálhatták magukat a vakvezető kutyás fejlesztő tábor résztvevői.

A tábort az idén először rendezte meg a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola Alapítvány, hasonló programra még hazánkban sem volt példa. Ezért is volt nagy az érdeklődés, az ország számos pontjából jelentkeztek, végül tíz vak ember vehetett részt, akik vakvezető kutyáikkal tölthettek el egy hetet Miskolcon. Az alapítvány minden napra programot szervezett számukra, hiszen a tábor célja az volt, hogy a vakvezető kutyával közlekedők fejleszthessék tudásukat, illetve tapasztalataikat megosszák egymással.

Tanácsadás is

A továbbképzésben vakvezető kutya-kiképzők, rehabilitációs szakemberek, valamint a program során segítő önkéntesek vettek részt. A szakmai programok során lehetőség nyílt egyéni és csoportos, elméleti és gyakorlati feladatok segítségével a problémamegoldás fejlesztésére.

A szervezők igyekeztek olyan kirándulásokat, látogatásokat megszervezni, amelyek kiválóak voltak a képességek csiszolására.

Mezősi Tamás, az alapítvány elnöke lapunknak elmondta: barlangtúrára kísérték a táborlakókat, kipróbálhatták a miskolci villamost, tömegközlekedést. Megismerkedhettek a Baráthegyi Majorsággal, kilátogattak az egyetemre, jártak Miskolctapolcán, illetve a felújított Diósgyőri várat is bejárták a vakok és segítő kutyáik.

A tábor résztvevőit – az Első Miskolci Lions Klubnak köszönhetően – a City Hotel látta vendégül egy ebédre, ami azért volt fontos, mert kipróbálhatták, hogy vakvezető kutyával hogyan tudnak bemenni egy étterembe, hogyan tudnak elfogyasztani egy ebédet úgy, hogy a segítő kutya ne zavarja a többi vendéget – sorolta Mezősi Tamás. Illetve pincelátogatásra – ugyancsak a Lions Klub jóvoltából – is meginvitálták a vendégeket, ahol a vakvezető kutyák segítségével ismerkedhettek az avasi borospincékkel.

Természetesen különböző tanácsadásokra és segítségnyújtásra is sor került – tudtuk meg. Többek között a munkahelyi problémák kezelése, informatika, a mindennapok számítógép- és telefon használata, a kutyaápolás, gondozás, valamint állategészségügy terén – sorolta Mezősi Tamás.

ÉM-NSZR
hirdetés


hirdet�s