Vakcina: elsőként csak a gyártóknak

Magyarországon elkészült a madárinfluenza elleni oltóanyag – jelentette be Bujdosó László országos tiszti főorvos. Az állatkísérletek sikeresen befejeződtek, a vizsgálatok igazolták a vakcina immunológiai hatékonyságát, szeptembertől pedig megkezdik a humánkísérleteket.

Egyelőre csak 450 adagot gyártottak le, ezek ampullákban rendelkezésre állnak. Bujdosó László már korábban is bejelentette, hogy a kísérleti oltásban ő is részt kíván venni.

A kísérleti vakcina most még nem kerül közforgalomba, nem használják fel az utazók oltására sem, csupán az influenzavakcina gyártásában és ellenőrzésében résztvevők oltását végzik el. Az országos ÁNTSZ hivatalos értesítése szerint a madárinfluenza elleni vakcinát az Országos Epidemiológiai Központ víruslaboratóriumának dolgozói körében alkalmazzák majd.

A további oltandókat is központilag határozzák meg, de jelenleg még kidolgozás alatt áll, hogy kik azok, akik a próbagyártás után feltétlenül oltásban kell, hogy részesüljenek.

Dr. Bodnár Judit megyei tiszti főorvos elmondta: Önkéntes alapon – ha erre sor kerül – mi is élni fogunk a lehetőséggel.

NSzR