Vak fiatalok idén először a NASA Űrtáborban

Két budapesti fiatal, Ócsvári Áron és Velegi István vehet részt a látássérültek számára induló NASA Űrtáborban az Egyesült Államokban. Egy pályázat alapján választották ki őket.

Szeptember 24-én indulnak majd az Alabama államban található Hunstville-be, és október 2-án térnek majd vissza Budapestre – mondta a Független Hírügynökségnek Szuhaj Mihály, az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány ügyvezetője.

A két 18 éves budapesti fiú a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) “Ugródeszka: a Hold” című pályázatának köszönhetően jutnak el egy hétre a NASA Űrtáborba, az Egyesült Államokba. Alabama államban, Hunstville-ben lesz a program. A fiatalok kipróbálhatják magukat űrhajós szimulátorokban, így például sétálhatnak a holdi gravitációban, vezethetik szimulátorban az amerikai űrrepülőgépet, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhetnek, amerikai űrhajósokkal találkozhatnak és barátságokat köthetnek a tábor résztvevőivel.

A két látássérült középiskolás részvételi és utazási költségét teljes egészében a MANT finanszírozza, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól (NKTH) elnyert támogatás segítségével. Látó kísérőjük Szelinger Tamás, az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány önkéntese lesz.

– Független Hírügynökség –