Vajon mi kerül a fecskendőbe?

Akt.:
A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Manapság az egyik legnagyobb veszélyt a dizájnerdrogok jelentik, emiatt az ilyen új pszichoaktív anyagok jegyzékét, tiltólistáját folyamatosan bővítik. A magyar kormány Európában az elsők között alakította ki a dizájnerdrogokkal kapcsolatos szabályozást, amelynek köszönhetően gyorsabban és keményebben tudnak fellépni az új szerek és a kábítószer-bűnözés ellen.

Pár éve új fogalmat tanulunk: új pszichoaktív szerek, avagy dizájnerdrogok. A dizájnerdrog olyan szer, amit kimondottan azzal a céllal állítanak elő laboratóriumokban, hogy a már illegális szereknek legális helyettesítőjeként a piacra dobják őket. Molekulaszerkezetük eltérő, hatásmechanizmusuk azonban nagyon hasonló az illegális szerekéhez.

Bővülő lista

Bár a legtöbb új pszichoaktív anyag dizájnerdrog, ugyanakkor nem mindegyik – így például megjelenhetnek a piacon olyan növények vagy növényszármazékok is, amelyek eddig nem voltak szabályozva. Az új pszichoaktív anyag pontosabb meghatározás. Ezeket nem teszik fel rögtön a kábítószerek ­listájára, hanem az úgynevezett C-­listára kerülnek. Jegyzékük, tiltólistájuk folyamatosan bővül a dizájnerdrogok elleni küzdelem, valamint az előállítókkal és terjesztőkkel szembeni szigorú fellépés érdekében. A tiltólistára új pszichoaktív anyagok és úgynevezett vegyületcsoportok, törzsképletek kerülnek, és a törzsképletekből származtatott vegyületek, anyagok szintén automatikusan tiltottá válnak. 2015. január 1-jétől a jegyzéket­­­ nem kormány­­rendeletben­­, hanem mi­niszteri rendeletben­­­ határozzák meg, így a jogalkotó a korábbinál gyorsabban reagálhat.

HBN


Pszichoaktív szerek csoportosítása

Azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját, illetve hiányuk elvonási tünetekkel jár.

A központi idegrendszerre gyakorolt hatások szerint lehetnek:

pszc