Vajon ki lett a nyolcadik Mazsaroff-díjas?

Akt.:
Vajon ki lett a nyolcadik Mazsaroff-díjas?
© Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Nyolcadik alkalommal adták át a Mazsaroff-díjat Miskolcon a magyar kultúra napjához kapcsolódva, melyet idén Lenkey-Tóth Péter festőművész vehetett át.

Az elismerést dr. Nikolaeva Mária, Mazsaroff Miklós özvegye alapította 2008-ban. A díj az általa adományozott anyagi elismerésből és a galéria által biztosított kiállítási lehetőségből áll. A cél: a Miskolcon, illetve a régióban élő, ide kötődő alkotók elismerése, melyet háromtagú, művészekből álló kuratórium döntése alapján ítélnek oda minden évben.

Innen is indult

Lenkey-Tóth Péter tehetsége már a Herman Ottó Gimnáziumban megmutatkozott. Tanulmányait 1991 és 1996 között a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, majd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán folytatta, s ettől kezdve életét a festészet határozta meg. Sajátos, egyedi kifejezésmód jellemzi.

Munkáinak gyakran központi témája az otthon tárgyai, így az ágy, asztal, szék és azok egyedülálló, különös megjelenítése. A Pécsi Egyetem Képzőművészeti Doktori Iskolájában szerezte meg DLA-fokozatát. Jelenleg a miskolci Gábor Áron Művészeti Szakképző Iskola oktatója.

A Miskolci Galéria Rákóczi Házában tartott tegnapi eseményen a Budapesti Bolgár Kulturális Intézet igazgatója, Olga Popova köszöntötte a megjelenteket.

Hagyomány szerint a díj­átadót összekötik az előző évi díjazott munkáiból – idén Horváth Kinga alkotásaiból – rendezett kiállítás megnyitójával.

ÉM-SzK


Mazsaroff-díjasok

Batykó Róbert, Bánki Ákos, Csabai Renátó, Sütő Róbert, Szilágyi Rudolf festőművészek, valamint Szanyi Borbála szobrászművész és Horváth Kinga grafikusművész.