Vajdasági magyar pártvezetők nem kívánják követni Kasza József példáját

A vajdasági magyar pártok vezetői hétfőn üdvözölték Kasza József szombati bejelentését, hogy lemond a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöki posztjáról, de nem tartják magukra nézve is követendő példának. Kasza – nagy meglepetésre – az egyik rivális párt, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt tízéves születésnapi kongresszusán jelentette be, hogy visszavonul és helyét a fiatalabbaknak adja át. Egyúttal, a magyar összefogás érdekében hasonló lépésre szólította fel ellenlábasait is.

A vajdasági Magyar Szó március 13-ai, keddi számának nyilatkozva, a visszavonulás időpontjára vonatkozóan Kasza nem kívánt konkrétumokat elárulni. Mint mondta, amikor eljön e lépés ideje, nyilvánosságra fogják azt hozni.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt alelnöke Csorba Béla üdvözölte Kasza bejelentését, és ezt logikus döntésnek nevezte, miután a VMSZ volt az, amely elutasította a közös fellépést a januári szerbiai parlamenti választáson. Kasza felszólítása kapcsán viszont kijelentette, hogy minden pártnak a belügye, hogyan dönt ebben a kérdésben, hozzátéve, hogy a generációcsere előbb utóbb úgyis bekövetkezik.

A harmadik vajdasági magyar párt vezetője Páll Sándor szintén nem érzi úgy, hogy követnie kellene Kasza példáját. Ő is jogosnak ítélte meg Kasza lépését, viszont mint mondta, személy szerint nem érez felelősséget, ami miatt őneki le kellene mondania a pártelnöki tisztségről.

A januári szerbiai parlamenti választáson az önállóan induló VMSZ három képviselői helyet szerzett, a Magyar Összefogás Koalícióba tömörült VMDP és VMDK viszont egyet sem.Sporthírek