Vajdasági körúton Szili Katalin

Magyarország támogatja Szerbia uniós csatlakozási törekvéseit – közölte a szombaton egy napos vajdasági körúton tartózkodó Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke a vajdasági parlament elnökével folytatott találkozója után bejelentette, folytatódik az úgynevezett toleranciaprogram, amely három évvel ezelőtt indult, a vajdasági magyarellenes akciók után.

A magyar Országgyűlés elnöke szombaton egy napos látogatáson tartózkodik a Vajdaságban. Előbb délelőtt a vajdasági parlamentben Boján Kosztres házelnökkel és helyettesével, Egeresi Sándorral folytatott megbeszéléseket. Az ezt követő sajtótájékoztatón Szili Katalin elmondta: Magyarország támogatja Szerbia uniós csatalkozási törekvéseit, minden lehetséges segítséget meg kíván adni déli szomszédjának.

A megbeszélésen szó esett a toleranciaprogram folytatásáról is, amely három évvel ezelőtt indult, és a szerb és a magyar gyerekek barátkozását, egymás megismerését hivatott elősegíteni. A programot a vajdasági magyarellenes kilengések után indították be a magyar Országgyűlés és a szerb parlament védnöksége mellett. Idén Topolyán szervezik meg a tábort júliusban, összekötve a Duna-menti országok parlamenti elnökeinek találkozójával – jelentették be.

A magyar Országgyűlés elnöke Újvidéken koszorút helyezett el az 1944-45-ös újvidéki razzia során ártatlanul meggyilkolt, többnyire magyar és német nemzetiségű áldozatok emlékkeresztjénél, illetve megtekintette az épülő magyar egyetemistakollégium helyszínét. Bojan Kosztres az esemény kapcsán azt mondta, hogy a vajdasági parlament támogatja a Vajdasági Magyar Szövetségnek az ártatlan áldozatok rehabilitációjára vonatkozó indítványát. Ez elsősorban három település: Csúrog, Zsablya és Mozsor egykori lakosaira vonatkozik, akiket 1944 októberében elzavartak falvaikból, meggyilkoltak, illetve haláltáborba küldték őket. A partizán igazgatás később rendeletet hozott, amellyel megtiltotta, hogy a túlélők valaha is visszatérhessenek falvaikba. Kosztres szerint “nem lehet újat és jobbat építeni, ha nem rehabilitálják előzőleg az ártatlan áldozatokat és nem büntetik meg az elkövetőket”.

Szombaton délután Szili Katalin Zentán folytatja vajdaság látogatását, ahol részt vesz a gróf Batthyányi Lajos születésének kétszázadik évfordulója és az 1848-as szabadságharc alkalmából szervezett ünnepségen. Ennek keretében a zentai városházán egy Batthyányi-emléktáblát avatnak fel.