Vajdaság a szélsőségesek belgrádi felvonulásának betiltását követeli

Mind erőteljesebben követelik Vajdaságból, hogy a szerb hatóságok tiltsák be a szélsőségesek október 11-ére szervezett belgrádi felvonulását, amelynek a “Menetelés Szerbia egységéért” hangzatos nevet adtak, és amely gyakorlatilag a vajdasági autonómia ellen irányul.

Egeresi Sándor, a vajdasági parlament elnöke felszólította az illetékes állami szerveket, hogy ellenőrizzék, mely szervezetek állnak a Szerbia egységének védelmében rendezendő megmozdulás mögött, mert a szélsőséges, soviniszta internetes oldalakon toborozzák a tüntetőket. A VMSZ-es tartományi házelnök szerint ha kiderül, hogy ugyanazok a szervezők, akik tavaly október 7-én Újvidéken felvonultatták a nácikat fasiszta ideológiát propagálva, akkor a belgrádi menetelést be kell tiltani.

Egeresi felszólítását megelőzően a Liberális Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a vajdasági civil szervezetek nemkülönben hasonló felhívással fordultak a szerb hatóságokhoz. A belügyminisztérium szerint még nem is érkezett bejelentés a rendezvény megtartására. Annyit már azonban tudnak, hogy a szélsőségesek a belgrádi egyetem bölcsészettudományi karának épülete előtt gyülekeznek majd, ám nem csak itt fognak tiltakozni, hanem – mint a rendezvény neve is mondja – felvonulnak a szerb főváros utcáin.

A náci menetelés elleni felszólításokkal lehetne kapcsolatba hozni a tegnapra virradó éjszaka történt támadást a Liberális Demokrata Párt (LDP) és a Szociáldemokrata Unió, valamint több civil szervezet újvidéki irodája ellen. A benyomulók szétverték az irodák berendezését. Az LDP helyiségei egyébként nem először volt célpontja a szélsőségesek támadásainak.

Szlobodan Maras, a párt parlamenti képviselője szerint okkal feltételezik, hogy a támadás válasz volt az LDP-nek a belgrádi menetelés betiltására vonatkozó követelésére. Mindez az aktuális hatalom engedékeny politikájának a következménye, amely hatalom tolerálja a hágai vádlottak védelmére rendezett megmozdulásokat és a szélsőjobboldali erőszakot.