Vajda Gergely a Seattle Szimfonikusokat vezényli

  Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) – Csütörtökön és szombaton Mozart- és Schubert-műsorral, pénteken magyar programmal lép pódiumra Vajda Gergely a Seattle Szimfonikusokkal, Misha Keylin és ifjú Lendvay József hegedűművésszel.

A csütörtöki és szombati Mozart-esten először az F-dúr divertimento hangzik el, majd a 9 éves kora óta az Egyesült Államokban élő, orosz születésű Misha Keylin játssza a második, D-dúr hegedűversenyt. Ezután Henri Vieuxtemps kompozíciója – a belga zeneszerzőnek, André Grétrynek ajánlott – A-moll hegedűkoncert szólal meg. Vieuxtemps-nak magyar vonatkozása is van, a magyar hegedűiskolát nemzetközi rangra emelő Hubay Jenő mestere volt – jegyezte meg Vajda Gergely.
A két “szabályos” hangversenyprogram közé egy magyar műsort is kértek a szervezők. “Úgy véltem, hogy a huszadik század emblematikus magyar alkotói és a nép-, valamint a cigányzene kapcsolatára mutatunk rá ifjú Lendvay Józseffel. Meggyőződésem, hogy ő rendkívül hiteles partner abban, hogy Kodály, Dohnányi és Bartók művei mellett azokat a karakteres, szinte sláger darabokat is megszólaltassa, mint Ravel Tzigane-ja, vagy Sarasate Cigánymelódáit” – mondta el a karmester az MTI-nek.
A műsor szimfonikus alkotóként kevésbé ismert szerzője Felix Waxman, aki több Oscar-díjas film, köztük a Sunset Boulevard zenéjét írta. Carmen fantáziáját is egy filmhez komponálta Jascha Heifetz számára, majd a hegedűvirtuóz kérésére önálló koncertszámmá alakította. A Magyar táncok című estet stílusosan Brahms Magyar táncai közül az ötödiknek a szimfonikus zenekari átdolgozása zárja.