Friss hírek

2006.12.15. 16:28

Munkához és lakhatáshoz segítenének hajlétalanokat

<p>Az idei télre 100 millió forint gyorsegélyt ad a kormány a hajléktalan-ellátásra, a következő években pedig 3500 utcán élő embert szeretnének munkához és lakhatáshoz segíteni - jelentette be a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter.</p>

Körülbelül 30 ezer hajléktalan él az országban. 10 ezren Budapesten tengődnek, és közülük 6 ezren állandóan az utcán vannak. Ebben az évben összesen 7 milliárd forint jut hajléktalan-ellátásra. Ebből a pénzből 78 utcai szolgálatot tartanak fenn, krízisautó-hálózat működik, 5 ezer ember számára nappali melegedők, 7700-nak éjjeli menedékhely áll rendelkezésre, valamint háziorvosi rendelők és 24 órás egészségügyi központok az ország több pontján.

Erre a télre plusz 100 millió forintot fordít a kormány egyebek mellett kríziskezelésre, élelmiszerekre és étkeztetésre.

A következő 7 évben legalább 3 ezerrel szeretnék csökkenteni az utcán élők számát - mondta Kiss Péter. A program keretében foglalkoztatáshoz kötött önálló lakhatás megteremtésével minimum 3500 hajléktalan életében kívánnak alapvető fordulatot végrehajtani. A foglalkoztatás érdekében a költségvetés átvállalja a hajléktalanokat alkalmazó munkáltatók járulékainek egy részét, és ennek a 3500 embernek két évre lakásbérlési támogatást nyújt a kormány. Az önmagukról már gondoskodni tudók számára 500 lakást vásárolna az állam a tervek szerint. A munkához és lakhatáshoz segítésre öszesen 5 milliárd forintot szán a kormány - mondta Kiss Péter.

Mindezeken túl a még hiányzó négy régióra is kiterjesztik az egész napos egészségügyi szolgálatot. A lecsúszás magakadályozása érdekében pedig tovább terjesztik az előre feltölthető pénzzel működő kártyás villany- és gázfogyasztásmérő készülékek használatát, hogy lassítsák a közüzemi tartozások elszaladását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!