Vagyonosodási vizsgálatok: 30 milliárdnyi be nem fizetett adó

Már 30 milliárd forintnyi be nem fizetett adóra derített fényt az idén megkezdett vagyonosodási vizsgálatokkal az APEH – számolt be az RTL Klub reggeli Híradójában Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője hétfőn. Eddig 12 ezernél is több vizsgálat indult. Az adóhatóság elsősorban azokat ellenőrzi, akiknek életvitele jelentősen eltér attól az adózott jövedelemtől, mint amiről a hatóság tud. A szóvivő arra is említett példákat, hogyan próbálják kimagyarázni magukat az emberek: volt, aki 90 milliós tagi kölcsönt nyújtott, elmondása szerint erre abból volt pénze, hogy gáz helyett rőzsével fűtött.

Már 12 ezernél is több vagyonosodási vizsgálatot indított meg idén az APEH, ebből 7500-at befejeztek. Ezek kétharmadánál találtak problémákat: csaknem 30 milliárdnyi be nem fizetett adóra derült fény.

Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője közben cáfolta az elmúlt napokban megjelent híreket, miszerint egy lista alapján választanák ki a vizsgált adózókat. Az ellen sem indul automatikusan ellenőrzés, aki regisztrációs adót igényel vissza – tette hozzá. A szóvivő állítása szerint az APEH-nek saját módszere van az adózók kiválasztására. Az számíthat az ellenőrzésre, akinek adóbevallásában ellentmondást találnak, vagy aki nagy összegű tagi kölcsönt nyújt, esetleg rendszeresen veszteséges a vállalkozása, vagy nagy értékű ingatlant vásárolt – mondta bakonyi Ágnes.

Bejelentések alapján is indítanak vagyonosodási vizsgálatokat, eddig 1200-an figyelmeztették az adóhatóságot gyanús adózóra – minden második volt megalapozott – közölte a szóvivő. A magánszemélyek bejelentései mellett más hatóságok, illetve pénzintézetek is jelenthetik a gyanús adózókat – az utóbbira azonban eddig nem volt példa.

A szóvivő arra is említett példákat, hogyan próbálják kimagyarázni magukat az emberek. Volt, aki 90 milliós tagi kölcsönt nyújtott, elmondása szerint erre abból volt pénze, hogy gáz helyett rőzsével fűtött. Van, aki 300 millióval úgy próbált elszámolni, hogy valakitől kapta a pénzt, de már nem tudja, hogy kitől.

Bakonyi Ágnes a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: az ellenőrzött adózóknál az is gyakori probléma, hogy megpróbálják akadályozzák a vagyonosodási vizsgálat lefolytatását. Például nem jelennek meg az egyeztetésen, illetve külföldre utaznak, vagy betegségre hivatkozva húzzák az időt. Az is előfordul, hogy ügyvédjüket, könyvvizsgálójukat küldik maguk helyett, vagy a kért igazoló dokumentumokat nem adják be határidőre – mondta a szóvivő. Hozzátette: az utóbbi esetben 100 ezer forintos mulasztási bírság is kiszabható, akár több alkalommal is. Az adóhatóságnak egyébként három hónapja van a vagyonosodási vizsgálat lefolytatására, de az ellenőrzöttek időhúzása miatt ez gyakran kitolódik.