Vagyonőrök életveszélyben – Népszabadság

A vagyonőrök és az általuk védett értékek elleni támadások jelentős része megelőzhető lett volna, ha a biztonságiak jobb kiképzést kapnak, munkájukat jobb feltételek között végezhetik és jobban megszervezik. A legnagyobbak kivételével ugyanis a legtöbb vagyonvédelmi vállalkozás nem tart belső ellenőrzéseket és nem vizsgálja dolgozói munkájának szakszerűségét és hatékonyságát – írja a lap.

Komoly gondot jelent a pénz is: tavaly nem egy – akár – állami tulajdonú megbízást nyertek el a vagyonvédelmi cégek 350-400 forintos óradíjért. A megbízókat szinte csak az érdekli, hogy minél kevesebbet fizessenek. Törvényesen azonban 550 forintnál kisebb óradíj alatt nem lehet tisztességesen kifizetni a vagyonőröket.

Egy új szabály szerint a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara tagságát ezentúl ötévente meg kell újítani. Korábban a tagkönyv a vagyonőr élete végéig érvényes volt. Januárban lezárult a tagkönyvcsere, amelynek hatására a kamarai tagság negyedével csökkent. 35 ezren nem váltották ki új okmányukat, 3 ezren pedig nem feleltek meg a feddhetetlenségi követelményeknek, mert például büntetőeljárás folyt ellenük – írja a lap.