Vagyonnyilatkozatok – Magyar Idők: Gyurcsánynak legalább két éve van osztrák számlája

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc - © Fotó: Bach Máté/Magyar Idők
Budapest – Az egykori miniszterelnök elismerte, hogy vagyonának egy részét külföldön tartja – írja a Magyar Idők.

Már 2016-ban is volt számlája az osztrák elit bankban Gyurcsány Ferencnek. Az exkormányfő akkor több mint 180 millió forintot tartott a Schoellerbank AG-nál. A nyilvánosságot azonban sem akkor, sem most nem tájékoztatta erről. Lelepleződése után a politikus azzal védekezett, hogy a mostani vagyonnyilatkozatában szereplő 605 millió forintos értékpapírtétel magában foglalja azt a 150 milliós befektetést, amelyet az osztrák pénzintézetben tart.

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy egy osztrák bankban is van számlája. A volt kormányfő azt követően nyilatkozott külföldön tartott vagyonáról, hogy a Magyar Idők közölte, a Demokratikus Koalíció elnöke valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot adott le az Országgyűlésnek, hiszen az okiratban nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, amelyet Bécsben egy elit bankban, a Schoellerbank AG-nál helyezett el.

Az exminiszterelnök a történteket azzal magyarázta, hogy a vagyonnyilatkozatában feltüntetett 605 millió forint értékű értékpapír-befektetésének egy része van Ausztriában. Leszögezte ugyanakkor, hogy nincs pénzintézeti számlakövetelése osztrák bankban. Gyurcsány Ferenc szerint éppen ezért a Magyar Idők valótlanságot állított, és jelezte: pert indít a lap ellen.

Időközben a Magyar Idők megtudta azt is, hogy az egykori kormányfőnek már 2016-ban is volt számlája Bécsben, ebben az évben még több mint 180 millió forint lapult a Schoellerbankban, vagyis mintegy 30 millióval több, mint jelenleg. Az azonban, hogy részben külföldön tárolja a vagyonát, a 2016-os vagyonbevallásából sem derült ki.

Gyurcsány Ferenc csütörtökön arra az újságírói kérdésre, hogy miért tartja Ausztriában a befektetését, kitérő választ adott. – Miért kellene itthon tartanom minden pénzemet? Európai polgár vagyok, Európában tartom a pénzemet – fogalmazott.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy Gyurcsány vagyona 2017 végére meglepő módon csökkent. A 2016-os vagyonnyilatkozatában feltüntetett 641 millió árfolyamértékű értékpapírból 2017-ben 36 millió forintnyi „égett el”, annak ellenére, hogy a DK elnökének bruttó 227 958 055 forintot fizetett ki osztalék formájában az Altus Portfólió Kft., és ezt ő elvileg értékpapírba fektette.

Két eset lehetséges. A vagyon­nyilatkozata szerint a negyedmilliárd forinthoz közelítő különbözetet nem egy bankban és nem is műkincsekben vagy ingatlanban tartja, és nem vásárolt sem autót, sem más borsos árú értéktárgyat tavaly.

Ebből az következhet, hogy családjával felélték ezt az összeget, vagyis hogy havonta 18-20 millió forintot költöttek magukra. Elképzelhető továbbá, hogy elbukta a tőzsdén, ami – tekintettel arra, hogy a volt miniszterelnök nyilván kiváló szakemberekre bízta pénzügyei kezelését – nem túl valószínű.

Támadási felület

– A politikai érzék hiányára vall, hogy Gyurcsány Ferenc hatalmas vagyonának egy részét egy osztrák elit bankban tartja, ezt a botrány kirobbanása után maga is elismerte. A most kiszivárgott hírben nem az egykori szocialista miniszterelnök vagyona a meglepő, hanem annak részben külföldi kihelyezése – mondta a Magyar Időknek Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Csoport vezetője rámutatott: bár Gyurcsány nem titkolta el a pénzét, de korábbi szavaival élve nem bontotta ki az igazság minden részletét. – Különösen kellemetlen, hogy a bukott kormányfő családi cége az utóbbi hetekben egy másik pénzügyi botránnyal, a Czeglédy Csabának nyújtott engedély nélküli kölcsönnel került a hírekbe. Ezzel és a bankszámlaüggyel a kampányból hátralévő két hónapban a kormányoldalról, a Jobbik táborából és a baloldali versenytársai közül is sokan fogják támadni a DK elnökét, ez pedig megrendítheti az eddigi ügyes taktikázással gyarapodó baloldali táborát – fogalmazott az elemző.

Eltitkolt vagyon esetén megszűnhet a képviselői mandátum

Gyurcsány Ferenc jogi lépéseket tervez a Magyar Időkkel szemben amiatt, mert a lap arról írt, hogy a Demokratikus Koalíció elnökének 150 millió forintos pénzintézeti követelése van egy osztrák bankban és ezt nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az ECHO TV Napi aktuális című műsorában ezzel kapcsolatban elmondta, az Országgyűlésről szóló törvény kimondja, a vagyonnyilatkozatban külön rubrikában kell feltüntetni a vagyoni vagy pénzbeli követelést. Az alkotmányjogász közölte, amennyiben kiderül, hogy bűncselekmény történt, végső esetben a mandátum is megszűnhet.

Forrás: magyaridok.hu


Gyurcsány Ferenc
Budapest - Gyurcsány Ferenc eltitkolta Ausztriában elhelyezett, több mint 150 milliós vagyonát - írja a Magyar Idők. Valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot adott le az Országgyűlésnek Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök az okiratban nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, ami egy ...

A kép illusztráció
Budapest - Valamennyi országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló leadta a január 31-i határidőre saját és vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát - közölte Hargitai János, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke szerda este az MTI-vel....

Budapest - Az előző évhez hasonlóan, 2017-ben ismételten Gyurcsány Ferenc kereste a legtöbbet a parlamenti képviselettel rendelkező pártok vezetői közül. A DK elnökének vagyona csaknem 200 millió forinttal gyarapodott, értékpapírban tartott megtakarításai ennek ellenére csökkentek tavaly. Gulyá...

Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök törvényes határidőben, szerdán leadta vagyonnyilatkozatát - tájékoztatta a kormányfő sajtófőnöke este az MTI-t. Havasi Bertalan ismertetése szerint az elmúlt évihez képest a miniszterelnök megtakarítása 742 ezer forintról 993 ezer forintra nőtt. A családi há...