Vagy Sigmund Freud vagy egy kecske kap szobrot egy prágai téren

Sigmund Freudnak, a 20. század egyik legjelentősebb pszichiáterének vagy egy kecskének állítanak szobrot a prágai óváros egyik terén. Hogy melyiknek, arról pénteken népszavazást tartottak a környék lakói számára.

A szobrot az Óvárosi tér közelében fekvő Kecske téren fogják felállítani. A város vezetése Freudot, a pszichoanalízis atyját választotta. Michal Gabriel szobrász alkotása asztalnál ülve ábrázolja a pszichiátert, aki a kelet-csehországi Príbor (psíbor) városában született, amikor az még az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott. Freud később Ausztriában telepedett le.

A helybeliek közül sokan bírálták az elképzelést, ezért az önkormányzat az urnákhoz szólította a 2300 lakost.

Az ellenzők egy csoportja Kecskebarátok néven társaságot alapított. Szerintük a Freud-szobor ronda, emellett a pszichiáter valószínűleg még csak nem is hallott a prágai Kecske térről. A szobor ellenzőinek egy része viszont nem tudja, hogy a neves ideggyógyász Csehország szülötte.

Freud a náci megszállás alatt be volt tiltva, a kommunizmus idején pedig agyon volt hallgatva. Újabban viszont megint beszélnek róla Csehországban, és szülőházában múzeum nyílt.