Vágó: Az emberek azt követik, aki egyszerű, tőmondatokkal tud válaszolni

A Szkeptikusok Társasága, amelynek Vágó István is a tagja, új rovatot indított kedden az egyik heti újságban “Sarlatánok kínéljenek!” címmel. Az ismert műsorvezető a Független Hírügynökségnek elmondta: ismeretei szerint az emberek 80-85 százaléka hisz a természetfeletti dolgokban. A társaság és a rovat célja is az, hogy kételkedést ébresszen, és elfogadtassa: a megmagyarázhatatlan jelenségeknek tudományos magyarázata is lehet.

Az elmúlt 10-15 évben olyan változások mentek végbe Maygarországon, mint például a rendszerváltás, amelyek kimozdították az embereket megszokott életükből – mondta Vágó István. Ezért elbizonytalanodtak és hajlamosakká váltak arra, hogy azt kövessék, aki a bonyolult kérdésekre egyszerű tőmondatokkal tud válaszolni. A műsorvezető szerint ezért nőtt meg a “kereslet” a csodadoktorok, az íriszdiagnoszták, az asztrológusok iránt.

Hatalmas pénz van ebben az áltudományos, természetfeletti szolgáltatóiparban, ezért Vágó István és a Szkeptikusok társasága is felkészült arra, hogy új rovatuk gazdasági érdekeket fog sérteni. “El tudom képzelni, hogy beperelnek majd, de állok elébe a tárgyalásnak” – mondta a műsorvezető.

Vágó istván elismeri, hogy ő maga is tapasztalt megmagyarázhatatlan jelenségeket: például fogalma sincs, hogy a perui Nazca vonalakat kik és hogyan csinálták. Azt sem zárja ki, hogy a készítők földönkívüliek voltak. Mindaddig azonban nem fogadja el ezt a választ, ameddig nincs rá bizonyíték. Az új rovattal is azt szeretnék elérni, hogy legalább az eddigi “hívők” egy-két százaléka rájöjjön: egy jelenségre csak akkor fogadjon el egy magyarázatot, ha arra bizonyíték is van.

A Szkeptikusok társasága tavaly decemberben alakult: tagjai között civilek és tudósok is vannak. Hraskó Gábor fizikus, a társaság elnökségi tagja elmondta: már korábban is működött 15 évig a Szkeptikusok mozgalma és hasonló célokért küzdött a Tényeket Tisztelők Társasága is.