Vágják a nádat a Balatonon

Már vágják a nádat a Balatonon. Nádaratást azért végeznek, hogy a nád ne szennyezze a vizet, és ne rontsa annak minõségét. A nádaratás két hétig tart.

Elkezdték a Balatonon a nádvágást, ehhez ugyanis már elegendõ vastagságú a jég a tavon. Ilyenkor télen azért kell tisztító nádaratást végezni, hogy a nád ne szennyezze a vizet, és ne rontsa annak minõségét. A Balatonon 1200 hektár nád van, ennek csak kis részét vágják le minden évben. A nádaratás február 15-ig tart. A levágott nád egy részét elégetik, másik részét pedig hasznosítják.

Idén a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság körülbelül 21 hektár nádat vág le saját forrásból 2,5 millió forintból, ezen kívül mások is vághatnak le nádat saját költségükön, ha erre engedélyt kapnak. Minél több nádat kellene levágni, egyrészt a víz másrészt a nád minõségének megõrzéséért, de erre egyelõre nincs pénz. Az igazgatóság, bár nyert 10 millió forint földalapú támogatást erre a célra, ez az összeg még nem érkezett meg – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Pécsely Péter, a Balatoni Kirendeltség szakaszmérnökség vezetõje.Sporthírek