Felsőzsolca hírei

2011.02.07. 16:25

Felsőzsolca: "jobb félni, mint megijedni"

<p>Felsőzsolca - A Miskolcra rátelepedő ködből Felsőzsolca is alig látszik ki. Vagy féltucat izmosabb kátyú legyőzése után a zsolcai körforgalomnál nem megyünk tovább a település szíve felé, hanem jobbra kanyarodunk és megnézzük a múlt pénteken megkezdett munkálatokat a régi útnál.</p>

Az időjárás nem igazán segíti a munkát; a teherautók nem is nagyon tudnak mozogni, azonban a lánctalpasok egy része és a favágók gőzerővel dolgoznak. Mint arról már korábban beszámoltunk, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) pénteken megkezdte Felsőzsolcán az árvízi veszélyeztetettség csökkentésének munkálatait. A beruházás a Kis-Sajó (Boldva) kotrása és a tavalyi árvízkor megsérült híd bontását tartalmazza. - tájékoztatta akkor portálunkat a NIF Zrt. A fejlesztés a Vízügyi Igazgatóság koordinálásával zajlik. A NIF Zrt. mintegy 20 000 m3 kotrást és mederrendezést végez, valamint egy darab vasbeton hidat is elbont. Feladat ezek mellett egy üzemen kívül helyezett (a régi felsőzsolcai) út bontása is, amely akadályozza az árvíz lefolyását.

Majd a Jóisten eldönti

Míg a munkaterületen nagy a sürgés, forgás, "beljebb" a településen alig van, akivel szót válthatnánk. Egy 50 körüli férfit kérdeznénk, ám ő azzal hárít el, hogy jön a busza, és "amúgy nem is zsolcai..." Odább, a bolt előtt sárga mellényes közmunkások állnak kerékpárjaik mellett.

"Attila! Gyere már, egy újságíró akar kérdezni" - szól oda cimborájának egy bajuszos. Amikor a barátot faggatnánk kiderül, hogy van véleménye, de kamerába nem nyilatkozik.

"Volt elég bajunk tavaly az árvízzel, nem nagyon akarom bolygatni a dolgot" - mondja Attila

Érdeklődésünkre, hogy tart-e attól, hogy árvíz lehet az idén is a következőket mondja: "Szerintem amit lehet, most megcsinálnak a Sajó mellett itt Zsolcán. Azt nem tudom, hogy mire lesz elég, majd a Jóisten eldönti."

Attiláék eltekernek. Jönnek-mennek a nagy ködben az autók, miközben percekkel később egy közeli portánál kérdezősködünk.

"Aranyos! Nem, ne fényképezzen... A lányoméknak volt elég bajuk a vízzel, örülünk, hogy fedél van a fejük fölött. Nem akarunk bajt." Hogy milyen bajt, végül nem derül ki. Maximum találgathatunk.

"A zsolcaiak kis híján tavaly belerokkantak a Sajó pusztításába, ezért nem szívesen beszélnek róla" - szólít meg egy 30 év körüli srác. "Hidd el, aki átélte, az nem szívesen beszél. Hogy mi lesz? Jobb félni, mint megijedni! Bízunk benne, hogy mindent megcsinálnak az illetékesek tavaszig és ha lesz is árvíz, az nem jön be Zsolcára."

Hazafelé aztán ugyanaz a helyzet, mint egy órája: Felsőzsolcáról kifelé, a körforgalomnál nem oszlik a köd, csak a dolgozó munkagépek "ciripelnek".  

(JLI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!