Vádjavaslat feltört geodéziai szoftver ügyében

Lezárta a nyomozást és vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy feltört térkép-szoftver ügyében. Az ügynek kilenc gyanúsítottja van, de az eljárásban találtak olyan magánembereket is – több mint 20-at – akik maguknak, az ügyben jelentõsebb szerepet játszó gyanúsítottaktól függetlenül törték fel a programot. Ellenük egyenként az illetékes rendõrkapitányságok járnak el.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, egy cég vezetõje feljelentést tett a rendõrségen, mert kiderült, hogy az általuk készített geodéziai programot többen illegálisan használják. Egy térképszerkesztõ szoftverrõl van szó, amely kompatibilis a földhivatal rendszerével is, például ennek segítségével lehetett alaprajzokat beadni. Az ügyet 2009 márciusában hozta nyilvánosságra a rendõrség.

Az eredeti programot az internetrõl lehet letölteni, a használatához azonban egy úgynevezett hardver kulcs kell, amit a készítõ cégtõl kell megvásárolni. Az egyik egyetem által megvásárolt hardver kulcsot valaki lemásolta és egy szoftvert készített belõle, ami felkerült az internetre. Ennek az illegális programnak a segítségével az eredetileg pénzért megvásárolható hardver kulcs nélkül lehetett a térképszerkesztõt mûködtetni.

Az NNI keddi tájékoztatása szerint harmincnál több céget és magánembert azonosítottak be, õk illegálisan használták a programot. Hárman utólag megvásárolták a szoftvert, így õk azóta legálisan használják. Kilenc esetben sikerült bizonyítani a térképszoftver illegális használatát. Közben a gyártó és a fejlesztõ cégek biztonságosabbá tették a hardverkulcsot, így a szoftvert már nem lehet kijátszani ezen a módon. Az NNI a nyomozást lezárta, a 9 ember ellen vádemelési javaslattal küldte az iratokat az ügyészségre.

A nyomozás közben más illegálisan használt programokat is találtak, szerzõi jogok megsértésével 16 millió forintos kár érte azoknak a szoftvereknek a gyártóit.