Helyi közélet

2016.03.22. 11:41

Új miskolci szobor. Szeretjük?

Miskolc - Az egész alakos szobor Kő Pál munkája, a zeneiskola előtti téren látható.

Miskolc - Az egész alakos szobor Kő Pál munkája, a zeneiskola előtti téren látható.

Egressy Béni (1814–1851) zeneszerző (többek közt ő komponálta a Szózatot) szobrát avatták fel tíz nappal ezelőtt Miskolcon a róla elnevezett téren. A szoborról megoszlanak a vélemények, van, akinek tetszik és van, aki szerint kevésbé sikerült. Azt is sokan firtatják, hogy miért Kő Pál szobrászművészt kérték fel a munkára, amikor nincs különösebb miskolci kötődése.

„Büszkeséget adhat”

– Kő Pál egész alakos szobor készítésében jártas, Kossuth-díjas, a Nemzet Művésze kitüntető cím tulajdonosa, akihez közel áll Egressy Béni személyisége, művészete – indokolta a döntést Koczák Szilvia, a városháza szóvivője. Hozzáfűzte: szerinte „nekünk, városlakóknak büszkeséget adhat és ad is, hogy a Magyar Örökség díjas mester keze munkája Miskolcon is megtalálható”.

A szobor megvalósítására némi pályázati pénzt is nyert a város. Felállításáról a miskolci közgyűlés döntött, eszerint az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) pályázaton elnyert 3,5 millió forint támogatáshoz a 2015. évi költségvetés 10 millió forint önrészt biztosított.

– Összesen tehát 13,5 millió forint a szobor és a talapzat költségvetése, amiből a művész – a vállalkozási szerződés alapján – bruttó 11.557.000 forint vállalkozói díjat kap, a többi a talapzat és a szobor környezetének elkészítésére fordított összeg – részletezte Koczák Szilvia.

Azt is megkérdeztük, hogy az elmúlt években hány köztéri szobrot rendelt Miskolc, és erre mennyit költött az önkormányzat. Megtudtuk, semennyit, mert 2014-ben és 2015-ben egyetlen egyet sem állíttatott. 2013-ban volt az utolsó, mégpedig Herman Ottó szobra, amely a lillafüredi függőkertben található.

Térplasztika májusban

– A szobrot (Varga Éva miskolci szobrászművész alkotása – a szerk.) az MVF Kft. projektjében 2013 szeptemberében adtak át, 10 millió forintba és az áfába került Miskolcnak – mondta Koczák Szilvia, akit a tervekről is kérdeztünk.

Megtudtuk, 2016 májusában tervezi az önkormányzat átadni a Szent Ferenc kerámia térplasztikát, ami ugyancsak NKA pályázati támogatással, valamint az „A Miskolci Állatkertészeti Kultúráért” Közhasznú Alapítvány finanszírozásával valósul meg. A térplasztika támogatásáról és kihelyezéséről szintén a közgyűlés döntött. A 2014-ben elfogadott előterjesztésből kiderül, az önkormányzat a finanszírozásban nincs benne: a pályázásban volt közreműködő.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában