Vádemelések Dél-Koreában az északi támadás után terjesztett pletykák miatt

A dél-koreai hatóságok vádat emeltek 22 ember ellen, akik hamis e-maileket és sms-eket terjesztettek a keddi, észak-koreai tüzérségi támadás után – jelentette pénteken a dél-koreai sajtó. A viccesnek szánt üzenetek arról szóltak, hogy Dél-Korea mozgósította tartalékos haderőit. Dél-Korea hivatalosan még mindig háborúban áll északi szomszédjával, és minden dél-koreai férfinak kötelező a kétéves sorkatonai szolgálat, amely után tartalékosok lesznek, és bármikor be lehet őket hívni.

Az üzeneteket nem sokkal a dél-koreai szigetet ért észak-koreai tüzérségi támadás után küldték el. Magukat a dél-koreai védelmi minisztérium tisztségviselőinek, illetve katonatiszteknek kiadó emberek olyan e-maileket és SMS-üzeneteket küldtek szét, amelyben azt állították, hogy az északi támadásra válaszul Szöul mozgósította a tartalékos haderőt – írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Ezen kívül más, tréfának szánt üzenetek is keringtek a támadása után, mint például az, amelyik szerint Dél-Korea indított támadást kommunista szomszédja ellen. A dél-koreai rendőrség közlése szerint 22 ember ellen emeltek vádat, pletykák és hamis információk terjesztése miatt.

A két ország közti, 1950-től 1953-ig tartó háború csak tűszünettel, és nem békeszerződéssel ért véget, és a két állam hivatalosan továbbra is háborúban áll egymással. A 19 évesnél idősebb dél-koreai férfiaknak kötelező a kétéves sorkatonai szolgálat. Az azt teljesítő emberek a bármikor behívható tartalékos erők tagjai lesznek.Sporthírek