Vádemelés Tomcat ellen – ügyvédje sem tudta, hogy már nem terrorcselekmény miatt kell felelnie

Ügyvédje sem tudott arról, hogy nem terrorcselekmény előkészülete, hanem közveszélyokozás, valamint robbanóanyaggal és robbanószerrel való visszaélés miatt emelt vádat az ügyészség Tomcat, a szélsőséges nézeteiről ismert blogger ellen. Futó Barnabás szerint a terrorcselekmény előkészülete vád nonszensz volt, és erre valószínűleg a nyomozóhatóság is rájött.

Futó Barnabás – Tomcat ügyvédje – nem tudott arról, hogy a Fővárosi Főügyészség csütörtökön benyújtotta a vádiratot védence ellen, hiszen erről az ügyészség nem küld értesítést. Így újságíróktól értesült arról is, hogy nem a rendőrség által javasolt terrorcselekmény előkészülete, hanem közveszélyokozás, illetve robbanóanyaggal és robbanószerrel való visszaélés a vád. Futó Barnabás a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az átminősítés indoka majd a vádiratból fog kiderülni, várhatóan jövő héten a bíróságon el fogja olvasni. Mindenesetre a terrorcselekmény előkészületét Tomcat esetében nonszensznek nevezte, mint fogalmazott: “az ügyészség valószínűleg rájött, hogy ez nem áll meg”.

A “bombagyárként” elhíresült ügy még 2007. májusában indult, amikor a bloggert és két társát egy telefonhívás alapján fogták el egy csepeli lakásban. A telefonhívás szerint a lakásban bombákat szereltek össze. A rendőrök különböző vegyi anyagokat foglaltak le, amelyekről az igazságügyi haditechnikai szakértő azt állapította meg, hogy “házi gyártmányú pirotechnikai gyújtókeverékek, amelyekbe azok meggyújtása céljából gyújtózsinór van belehelyezve”. Ezek a gyújtókeverékek robbanóanyagnak minősülnek, amelyeket pirotechnikai célra készítettek. Égésükkor az emberek pánikba eshetnek, az anyagok közveszélyt okozhatnak.

A rendőrség idén áprilisban zárta le az ügyet és terrorcselekmény előkészülete miatt javasolt vádemelést. A Fővárosi Főügyészség csütörtökön emelt vádat, a vád azonban nem a rendőrség által javasolt, hanem közveszélyokozás és robbanószerrel való visszaélés.