Vádemelés az olasz kémkedési ügyben

Olasz ügyészek korrupcióval vádolják a Telecom Italia távközlési céget, és fő részvényesét, a Pirelli vállalatot egy kémkedési botránnyal kapcsolatban – írta szombaton az olasz média. A hatalmas vihart kavart ügyben két éve kezdték meg a nyomozást, miután kiderült, hogy a Telecom Italia alkalmazottjai politikusok, üzletemberek és közéleti személyiségek telefonjait hallgatták le, valamint banki adataikat nézték meg.

Az olasz médiajelentések szerint a két cég másfél millió eurós (340 millió forint) pénzbüntetésre számíthat, amiért nem tudták útját állni a lehallgatásoknak. A milánói ügyészek harminc gyanúsított részvételét vizsgálják a kémkedési üggyel kapcsolatban. Köztük van a Telecom Italia egykori biztonsági főnöke, Giuliano Tavaroli is, akit a korábbi hírekben a lehallgatási ügy egyik fő szervezőjeként említettek. Nem kell viszont bíróság elé állnia a távközlési cég egykori főnökének, akire nem tudták rábizonyítani, hogy tudott volna a lehallgatásokról – írta a Corriere della Sera című olasz újság.

A Telcom Italia és a Pirelli egyelőre nem nyilatkozott a vádakkal kapcsolatban. Az ANSA olasz hírügynökség információja szerint a cégeket péntek este értesítették, a tőzsde zárása után.Sporthírek