Vádemelés az OCÖ-vezetők ellen: Kolompár nem számolt el a pénzzel

Több millió forinttal nem számolt el Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke – derül ki az OCÖ vezetője és társai elleni vádemelésből. A vád szerint Kolompár és a szervezet két gazdasági vezetője alatt 2003-2004-ben az OCÖ gazdálkodása és az azzal kapcsolatos dokumentumok, könyvelések vezetése nem volt megfelelő, nem volt átlátható. Az ügyészség a héten emelt vádat Kolompár és társai ellen.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint Kolompár Orbán 2004 őszén az ügyészség szerint több alkalommal arra utasította a szervezet pénztárát, hogy neki különböző összegeket fizessen ki, amelyekkel majd később elszámol. Ebben az időszakban Kolompár több mint 5 millió forintot vett fel az OCÖ-tól, de végül nem számolt el a pénzzel és nem is fizette vissza, azzal sajátjaként rendelkezett. A kár nem térült meg azóta sem.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint Kolompár Orbán, mint az OCÖ vezetője és két társa – a szervezet gazdasági vezetői a vádlottak. Kolompár 2003. június 25-től látta el a szervezet munkáltatói, banki és gazdálkodási jogköreit. A másik két ember feladata a könyvelés, beszámolók készítése, gazdasági nyilvántartások vezetése volt. Az ügyészség szerint Kolompár és társai az OCÖ 2003-2004 évi gazdálkodásában és a könyvvezetésben nem biztosították az egyes célfeladatok átlátható elszámolását. Kolompár nem gondoskodott írásos dokumentumok készítéséről kabinetek, referensek munkájáról, így nem bizonyíthatóak illetve átláthatatlanok a könyvelésben szereplő tételek. A vádlottak ezzel megnehezítették az OCÖ vagyoni helyzetének áttekintését, ellenőrzését.

Kolopár Orbánt a VI. és VII. kerületi ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével és számvitel rendje megsértésének vétségével Vádolja. Két társa ellen számvitel rendje megsértésének vétsége a vád.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta: Kolompár már vádlott egy másik ügyben is. A Kecskeméti Városi Bíróság előtt lévő ügyben Kolompárt és három társát vádolják azzal, hogy egy foglalkoztatási pályázaton elnyert pénzt nem megfelelően használtak fel. Az ügyet az EP-választások idejére felfüggesztették és nemrég indult újra, mikor hivatalosan is kiderült, hogy Kolompár nem nyert mandátumot, így nincs mentelmi joga. A tárgyalás várhatóan novemberben kezdődik.