Vádemelés az autópálya rendőrök vesztegetési ügyében

Vádat emelt a Miskolci Nyomozó Ügyészség az autópálya rendőrök vesztegetési ügyében. A két évig tartó nyomozás befejezéseként összesen 21 emberrel, köztük 16 rendőrrel szemben nyújtottak be vádiratot. Az ügyészség szerint az autómentő vállalkozók éveken át pénzt fizettek a rendőröknek, hogy megtudják, mikor-hol történt baleset az M3-as autópályán. A rendőrök 5- 15 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak, a vállalkozók és alkalmazottaik akár 7,5 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

A rendőrök között van a korábbi Rendvédelmi Szervek Biztonsági Szolgálata (Rebisz) Autópálya Rendőrség káli alosztályának parancsnoka, illetve a káli és emődi őrs több rendőre. Vádlott továbbá 3 vállalkozó, valamint két alkalmazottjuk, mondta el a Független Hírügynökségnek Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Főügyészség szóvivője. Az ügyészség szerint az autómentő vállalkozók éveken át pénzt fizettek a rendőröknek, hogy megtudják, mikor-hol történt baleset az M3-as autópályán.

A vád szerint az egyik autómentősnek – a másodrendű vádlottnak – volt érvényes, egyébként Budapesten megkötött szerződése a Rebisz-szel. Az autómentőst azonban a káli rendőrök arra vették rá, hogy saját ismerőseikkel kössön alvállalkozói szerződést a szállításokra. Az érvényes szerződés ellenére a vállalkozó is rendszeresen fizetett a rendőröknek.

A kiváltságos autómentők a törött autók elszállításánál csaknem 200 esetben működtek közre, úgy, hogy valójában a balesetet szenvedett autósokat becsapták. Alkalmanként ugyanis a szállítási díj 10 százalékát, 3-12 ezer forintot fizették a rendőröknek. Bár a vállalkozó a Rebisz-szel kötött szerződés rögzítette, milyen díjtételekkel szállítják el a sérült autókat a helyszínről, ezt több esetben a vállalkozók nem tartották be, és az előírtnál jóval magasabb tételeket számláztak, hogy a rendőröknek szánt kenőpénzt a saját bevételük csorbítása nélkül ki tudják fizetni.

A rendőrök a vádirat szerint 50 esetben meghamisították a jelentéseket, hogy a vesztegetésre ne derüljön fény. A rendőrök kötelességszegéssel elkövetett hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt 5- 15 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak, a vállalkozók és alkalmazottaik esetében ez 7,5 évig terjedő szabadságvesztés lehet, vesztegetés és csalás miatt. Valamennyi vádlott szabadlábon van – tette hozzá a szóvivő.