Vádemelés a volt bolgár belügyminiszter ellen államtitok közzététele miatt

A bolgár ügyészség vádat emelt Rumen Petkov volt bolgár belügyminiszter ellen államtitok nyilvánosságra hozása miatt – közölte hétfőn Nikolaj Kokinov ügyész Szófiában. Petkovnak áprilisban egy, a minisztériumát érintő korrupciós botrány miatt kellett távoznia miniszteri posztjáról.

Petkov ellen azért indítottak eljárást, mert nyilvánosságra hozta a bolgár nemzetbiztonság egyik ügynökének a nevét. Ha bűnösnek találják, akár két évig tartó börtönbüntetésre is számíthat.

Petkovnak április 13-án kellett lemondania belügyminiszteri posztról a minisztérium legfelsőbb köreit érintő korrupciós botrány miatt. Lehallgatott telefonbeszélgetések után ugyanis bebizonyosodott, hogy a belügyminisztérium felső vezetői ajándékokért cserébe belső információkat adtak át olyan bűnözőknek, akik ellen nyomozás folyt.

Petkov a botrány kipattanásakor beismerte, hogy találkozott két, alvilági kapcsolatokkal gyanúsított üzletemberrel. A találka Petkov elmondása szerint nemzetbiztonsági kérdéseket érintett, és nyilvánosságra is hozta a találkozást megszervező ügynök nevét.

Az Európai Unió erősen kritizálta a 2007-ben a közösséghez csatlakozott Bulgáriát, amiért Szófia nem tesz elég érdemleges lépést a legfelsőbb szintű korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorítására.