Óvadék ellenében szabadon engedték az Oriflame svéd alkalmazottját Iránban

A svéd külügyminisztérium csütörtöki közlése szerint szabadon engedték az iráni hatóságok az Oriflame kozmetikai cég augusztus 22-e óta fogva tartott svéd-iráni kettős állampolgárságú munkatársát. A férfit Irán biztonságának veszélyeztetésével vádolták meg, miután őrizetbe vették.

A stockholmi külügyi szóvivő közlése szerint óvadék ellenében engedték el a hét elején a férfit, aki azonnal elhagyta Iránt.

Az Oriflame nevű svéd kozmetikai cég alkalmazottja ellen piramisjáték szervezése miatt emeltek vádat augusztusban. Nevét nem tudni, a svéd külügyminisztérium csupán annyit közölt, hogy egy harmincas éveiben járó férfiról van szó.

A cég teheráni irodáját az iráni rendőrség bezárta augusztus 22-én, és öt alkalmazottat őrizetbe vettek, arra hivatkozva, hogy részt vettek a piramisjátékban, amit valószínűleg egy külföldi kémszervezet támogat. Az iráni titkosszolgálati miniszter azzal vádolta meg az Oriflame-t, hogy Irán biztonsága ellen tör. “Nincs gazdasági háttere a cégnek, csak az iráni rendszer ellen akar harcolni” – mondta az őrizetbe vételek után egy héttel Hejdar Moslehi.

“Kozmetikai cég vagyunk, és az üzleti módszerünk a közvetlen eladás. Semmiféle politikai tevékenységben nem veszünk részt. Nem kommentáljuk az ellenünk felhozott vádat, mert előbb párbeszédet akarunk az iráni hatóságokkal, tudni szeretnénk ugyanis, hogy mi történt valójában” – mondta a cég pénzügyi vezetője, Gabriel Bennet, még a nyár végén.

Bennet azt is mondta, hogy az üzleti módszerükkel, vagyis a közvetlen értékesítéssel és az ebből fakadó személyes kapcsolatokkal hozható összefüggésbe az ügy. Azt is közölte, hogy eddig 40 ezer iráni nővel vették fel a kapcsolatot.

Az Oriflame csütörtökön azt közölte, hogy az őrizetbe vett öt alkalmazott közül immár négyet elengedtek az iráni hatóságok. Ezek egyike a svéd állampolgár, aki már hazatért. Sem a cég, sem a svéd külügyi szóvivő nem mondta meg, hogy mennyi volt az óvadék, és ki tette le az összeget.

Cecilia Julin szóvivő azt mondta, hogy diplomáciai ügyként kezelik az esetet, mivel egy svéd állampolgárról van szó. Hozzátette ugyanakkor: a svéd nagykövetségnek nem engedték meg az iráni hatóságok, hogy meglátogassák a most szabadon engedett férfit, mivel a teheráni ügyészség szerint ő iráni állampolgár, Irán ugyanis nem ismeri el a kettős állampolgárságot.