Vádat emeltek John Edwards volt amerikai elnökjelölt ellen

Akt.:
Vádat emeltek John Edwards volt amerikai elnökjelölt ellen
Washington  (MTI) – Hat pontban vádat emeltek pénteken John Edwards volt demokrata szenátor, alelnök- és elnökjelölt ellen, aki sokáig tagadta, hogy a 2008-as kampány idején viszonyt folytatott stábja videósnőjével.

Edwards gyermeket nemzett Rielle Hunternek, majd több százezer dollárt fizetett ki neki kampánytámogatásokból, illetve költött arra, nehogy a felesége, Elisabeth tudomást szerezzen a viszonyról. Az apaságot egy ideig Edwards stábjának egyik tagja, Andrew Young vállalta magára, aki 2010 januárjában leleplező könyvet jelentetett meg az ügyről. A politikus néhány nappal a könyv bemutatása előtt ismerte el a házasságon kívüli kapcsolatot és a gyereket.

A nagyesküdtszék által emelt vádak között – amelyekről a CNN pénteki értesülése szerint még vádalku születhet – szerepel az összeesküvés, hamis nyilatkozattétel és a kampányfinanszírozási törvények megsértése. A titkolt viszony idején Elisabeth Edwards rákbeteg volt. Az asszony tavaly decemberben hunyt el.

Edwards a Rielle Hunternek, valamint a viszony elleplezése végett kifizetett összegeket két kampánytámogatótól kapta. A volt elnökjelölt tagadta, hogy kampánypénzeket használt fel Hunter-affér eltusolására, de a vád szerint a szövetségi posztra pályázó személyeknek adott ajándék kampánytámogatásnak számít.
John Edwards több, mint egymillió dollárt kapott ajándékba két gazdag támogatójától, Rachel Mellontól és Fred Barontól. A 2008-as kampány idején magánszemélyek legfeljebb 4600 dollár közvetlen támogatást adhattak a jelölteknek.

Edwards 2004-ben John Kerry oldalán volt a demokraták alelnökjelöltje, majd 2008-ban maga próbálkozott a Fehér Ház meghódításával, de a pártján belüli előválasztások során alul maradt Barack Obamával szemben.

-MTI-További hírek a Nagyvilág kategóriából