Friss hírek

2009.01.22. 14:54

Belgrádi tiltakozás a új koszovói fegyveres formáció miatt

<p>Belgrád tiltakozott az ENSZ-nél és a NATO-nál a koszovói biztonsági erők megalakítása miatt. Borisz Tadics elnök levelet küldött e két nemzetközi szervezet főtitkárához. Vuk Jeremics szerb külügyminiszter közben bejelentette, hogy a fejleménnyel kapcsolatban tárgyalásokat kezdeményez nemcsak a világszervezetben, hanem a NATO-val is, amely szerinte az új koszovói fegyveres formációt életre hívta.</p>

A katonai szövetségben egyébként azt állítják, hogy a Koszovói Biztonsági Erő nem hadsereg, hanem egy olyan könnyűfegyverzettel ellátott formáció, amelyet "válságos civil helyzetekben" fognak bevetni. A NATO képviselője a Beta belgrádi hírügynökségnek kijelentette: nem foglalkozik Belgrádnak azzal az álláspontjával, hogy Koszovói Biztonsági Erő "illegális paramilitáris alakulat", s létrehozása miatt Belgrád tiltakozással fordul az ENSZ-hez.

A brüsszeli forrás emlékeztet, hogy ezek az erők a pristinai parlament és a minisztérium civil, demokratikus ellenőrzése alatt működnek majd. Kiképzésüket a KFOR végzi a NATO-szabványok szerint. Rendőri feladatokat nem fognak ellátni.

Az Európai Unióból közben tudatták, hogy a biztonsági erők létrehozásához az EU-nak nincsen köze, ez az ENSZ és a NATO ügye. (Az EU öt tagországa el sem ismerte Koszovó függetlenségét.)

A KFOR közleménye szerint közben Koszovóban megkezdték a biztonsági erők még hiányzó háromszáz tagjának a toborzását. Mint már közöltük, a fegyveres alakulatnak összesen 2500 katonája és 800 tartalékosa lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!