Vádat emeltek a "vőlegény gyilkosságban" részt vett három rendőr ellen

Vádat emeltek három New York-i rendőr ellen, akik részt vettek a 2006 novemberében történt úgynevezett “vőlegény gyilkosságban”, közölte a rendőrség pénteken. Egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek, amikor a rendőrök ötven lövést adtak le egy legénybúcsú résztvevőire egy szórakozóhely előtt.

A lövöldözésben részt vett öt rendőr közül három ellen indul bírósági eljárás: a pontos vádakat hétfőn ismertetik.

Az eset hatalmas felzúdulást váltott ki az amerikai városban, sokan tüntetéseken tiltakoztak. Mivel az áldozatok feketék voltak, sokan a New York-i rendőrök rasszizmusának megnyilvánulását látták az esetben, annak ellenére, hogy az öt rendőr közül hárman afro-amerikaiak.

A rendőrfőnök az eset után elmondta: a három fiatalember, amikor autóba ült, villámgyorsan próbált kikanyarodni, és közben elütött egy civilruhás nyomozót, aki könnyebben megsérült. Ezután a kocsi visszatolatott, és nekiütközött egy autónak, amelyben további civilruhás rendőrök ültek. A többiek ekkor nyitottak tüzet, támadásnak vélve a kocsi manőverezését.

Összesen 50 lövést adtak le, amelyből 21 találta el a kocsit. A vőlegénybe öt golyó fúródott – ő a kórházba érkezéskor belehalt sérüléseibe. Két utasát 11 illetve 3 helyen találták el. Az autót később átkutatták, de sem abban, sem az áldozatoknál nem találtak lőfegyvert.

New York-i rendőrök 1999-ben 41 lövést adtak le az ugyancsak fegyvertelen Amadou Diallóra, és megölték a férfit. A bíróság mind a négy rendőrt felmentette.Sporthírek