Vádat emeltek a tanárverő fiatalok ellen

Vádat emelt a Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség az ellen a három fiatalkorú ellen, akik még februárban a tanteremben megvertek és megfenyegettek egy fizikatanárt. A fiatalok ellen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak a vád. A tanulók szabadlábon védekezhetnek – olvasható a Fővárosi Főügyészség hétfői közleményében.

A vádirat szerint a fiatalkorú vádlottak egy VIII. kerületi általános iskola és gimnázium 9. osztályos tanulói voltak. Ebben az osztályban tanított fizikát az a tanár, akit február 28-án támadott meg egyikük. Az osztály és az oktató kapcsolata kezdettől fogva feszült volt, a tanulók semmilyen tanári figyelmeztetésnek, felszólításnak nem tettek eleget.

Február 28-án az óra elején az egyik diák a katedra előtt tanárával kötözködni kezdett, kigúnyolta őt, kezével a tanár felé hadonászott, ütéseket imitált, majd amikor az megpróbálta őt letolni a katedráról, feléje rúgdosott, melynek során egy alkalommal eltalálta a férfi bal lábát. A diák ezután felemelte a tanteremben található ruhafogast, és úgy tett, mintha azt a tanárra akarná ejteni. Ezt követően jobb kezével, gyengén tarkón ütötte, majd a katedra előtt hahotázva futkározni kezdett, nevetségessé téve ezzel a tanárt. A gúnyolódásba több diák is bekapcsolódott.

A fizikatanár ekkor megpróbálta elkezdeni a tanítást, a tábla felé fordulva arra feladatokat írt, miközben néhány tanuló krétákkal megdobálta őt. A férfi ekkor úgy határozott, hogy a tanulók órai munkájára elégtelen osztályzatot fog beírni naplóba, erre azonban nem kerülhetett sor, mert a vádlottak kimentek a katedrához, egymás után rátenyereltek a naplóra, és megfenyegették a tanárt azzal, hogy “kiszúrják a szemét”, illetve “elintézik, hogy kirúgják az állásából”. A tanár a fenyegetéstől megrémülve elhagyta az osztálytermet, és tanártársaitól kért segítséget. A verekedést egyébként az egyik diák mobiltelefonnal felvette és felrakta az internetre is, ez alapján indították meg az eljárást.