Friss hírek

2010.03.17. 06:29

Bezárták a kínai állatkertet, ahol szibériai tigrisek haltak éhen

<p>Bezárták a hatóságok azt az északkelet-kínai állatkertet, ahol szibériai tigrisek haltak éhen a múlt héten - közölte a kínai média. Az állami tulajdonú és angol nyelvû kínai lap, a Global Times szerdai közlése szerint több tucat egyéb állat is elpusztult, és ezeket feldolgozták, a tigriseket például ajzószernek.</p>

A kínai média a múlt héten közölte, hogy tizenegy szibériai tigris halt meg alultápláltság miatt. Utóbb kiderült, hogy tizenegy, hanem 13 halt éhen. A pénzügyi gondokkal küszködõ park gondozói állítólag csirkecsontokkal etették a nagymacskákat. Az állatok olyan kevés élelmet kaptak, hogy novemberben két tigris rátámadt az egyik gondozóra, minden bizonnyal éhségükben. A gondozó túlélte a támadást, de a tigriseket megölték.

Az eset után a helyi munkavédelem arra utasította az állatkertet, hogy a tigriseket tartsák ketrecekben. Ez tovább rontotta egészségi állapotukat, és hozzájárult ahhoz, hogy elpusztultak. A kínai erdészeti minisztérium az állatkert bezárása mellett, annak engedélyét meghatározatlan idõre függesztette. A pekingi minisztérium ugyanakkor sürgette a helyi kormányzatot, hogy vizsgálja ki alaposan az ügyet - írta a Global Times. Egy másik állami lap, a Beijing News szerint a helyi hatóságoknak azt is ki kell vizsgálniuk, hogy valóban feldolgozták-e a halott állatokat ajzószernek, és igaz-e az a hír, hogy 2000 óta több mint 50 szibériai tigris pusztult el ebben az állatkertben, ahol nyíltan árusítottak tigris csontbók készült italokat.

A kínai kormány az elõzõ hónapban azt közölte, hogy majdnem hatezer tigris van fogságban, az országban, és legfeljebb hatvan vadon élõ tigrisük van, köztük nagyjából húsz szibériai tigris - írta az AFP. Az 1980-as években farmokat hoztak létre Kínában, hogy megpróbálják tenyésztéssel megmenteni a nagymacskákat a felnõtt állatok szabadon engedésével. Állatvédõk azonban kiderítették, hogy a farmok nagy része nem a védelmet, hanem a tigrisek piaci hasznosítását szolgálta.

A kínai állami média jelentése szerint több mint kétszáz állatkert van Kínában, de csak néhány nagyvárosi intézmény kap állami támogatást. A magánkézben lévõ állatkertek közül sokan pénzügyi gondokkal küzdenek, és nem tudják etetni az állatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!