Vadai: Oldják fel a nemzetbiztonsági bizottság 2006 őszi jegyzőkönyveinek titkosságát!

A nemzetbiztonsági, a rendészeti és az emberi jogi bizottságok 2006 őszi jegyzőkönyvei titkosságának feloldását kezdeményezi a Nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke. Vadai Ágnes továbbá javasolja az elmúlt 8 év jogsértéseit vizsgáló albizottságnak, hogy hallgassák meg Demeter Ervint, a Nemzetbiztonsági bizottság korábbi, fideszes elnökét, mert a szocialista politikus szerint 4 évvel ezelőtt engedély nélkül kapott másolatot egy államtitkokat tartalmazó jegyzőkönyvről.

Az Orbán-kormány nemzetbiztonságot érintő lépéseivel kapcsolatban tett fel kérdéseket a kormány tagjainak csütörtöki sajtótájékoztatóján Vadai Ágnes. A Nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke egyebek mellett a Terrorelhárító Központ tervrajzainak ellopása, az APEH és a VPOP összevonása, valamint a rendészeti szerveknél bevezetni tervezett megbízhatósági vizsgálattal kapcsolatban vár válaszokat. Az ellenzéki politikus problémásnak nevezte, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal állományának több mint egyötöde távozott. Vadai Ágnes a belügyminisztertől vár választ arra, hogy az Állami Számvevőszék vezetői megfelelő nemzetbiztonsági védelem alatt állnak-e.

Az ellenzéki képviselő nehezményezte, hogy a honvédelmi miniszter még nem tájékoztatta a Nemzetbiztonsági bizottságot az augusztus végi afganisztáni támadás körülményeiről. A fegyveres összetűzésben két magyar katona halt meg.