Váci Mihály nyomdokaiban járhatunk

Váci Mihály
Váci Mihály
Nyíregyháza – Az idén a Költészet napjára (április 11.) a nyíregyházi Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület (VMTKE) a költőről elnevezett országos túramozgalmat szervezett és indít.

Az idén a Költészet napjára (április 11.) a nyíregyházi Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület (VMTKE) a költőről elnevezett országos túramozgalmat szervezett és indít. A túramozgalmat, s annak igazolófüzetét hárman tervezték meg, illetve szerkesztették: Stick Gyula, Tar János és Kiss Gyula.

Stick Gyula az egyesület elnöke, egykoron a Váci család nevelt gyermeke volt, Tar János a VMTKE tiszteletbeli tagja, a költő barátjának mondhatta magát (aki ezen örök barátságot a költő halála után is, a mai napig ápolja), míg Kiss Gyula, a Váci költészetét és Nyíregyházát egyformán szerető neves túrisztikai szakember az egyesület alapító tagjaként kívánja a költő örökét szolgálni. Közülük ez utóbbit kérdeztük a Váci Mihály túramozgalom tudnivalóiról.

Huszonöt állomáshely

Váci Mihály szellemét őrző, s ébresztő irodalmi délutánt tartottak 2005 őszén Nyíregyházán. Ekkor néhány, a költőt tisztelő, munkásságát szerető ember – az egyik ismert versét szabadon értelmezve – elhatározta, hogy őt nem csak szeretni lehet, hanem tenni is kell érte – kezdte Kiss Gyula.

– Majd hamarosan rá, 2005. december 8-án Nyíregyházán, éppen annyian, mint az apostolok, tizenketten megalakítottuk a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesületet. Az egyesület számos szép elképzelése, terve közül többek között célul tűzte ki e túramozgalom megvalósítását is. Reményeink szerint e túramozgalom jó lehetőség lesz arra, hogy a 25 állomáshelyet felkeresők még egységesebb képet kapjanak Nyíregyháza nagy szülöttjéről.

Emlékbélyegzővel

A túramozgalmat bárki teljesítheti, aki rendelkezik annak igazolófüzetével. A füzetet Stick Gyulától (30/233-8207) vagy Kiss Gyulától (20/543-0830) lehet ingyenesen igényelni. A túramozgalom nincs időhöz, korhoz, nemhez kötve, az gyalog, bármely közlekedési eszközzel teljesíthető. Lehet egyéni és csoportos úton is.

Az sem jelent megkötést, hogy hány részletben, milyen megszakításokkal keresik fel az állomáshelyeket. Elvárásunk csupán az, hogy a túrafüzet megfelelő igazolóhelyére szerezzék be az adott intézmény, iskola, település bélyegzőlenyomatát, lakásoknál a benne lakók aláírását is elfogadjuk, miként az igazolóhelyről készített és beragasztott fényképet is.

Kivételt csupán a nyíregyházi Váci Mihály Művelődési Központ jelent, ahol egyedül a portán található emlékbélyegzőt fogadjuk el. Aki a 25 állomásból 15-öt igazoltan felkeres, az megkapja a túramozgalom teljesítésének igazolását és a számozott kitűzőt. A valamennyi állomáshelyet felkeresők a fentieken túl még névre szóló emléklapot is kap, s a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület tiszteletbeli tagjává fogadja – mondta Kiss Gyula.

 

Váci-emlékhelyek

1. Szülõháza (Nyíregyháza, Szeder u. 59.).
2. E házban nevelkedett (Nyíregyháza, Bartók Béla u. 32.).
3. Polgári iskolája (Nyíregyháza, Bethlen G. u. 20.).
4. Volt tanítóképzõje (Nyíregyháza, Széchenyi u. 6.).
5. Decs, községi temetõ (Õcsényi u.).
6. Nyíregyháza II. Manadabokor.
7. Csesztve, Madách u. 6.
8. Budapesti lakóháza (Bp., Villányi u. 28/c.).
9. Nyíregyháza–Rozsrétbokor, Váci M. Ált. Iskola.
10. Nyíregyháza, Bessenyei téri szobra.
11. Nyíregyháza, Váci Mihály Mûvelõdési Központ és Gyermekcentrum.
12.Tiszaszalka, Mûvelõdési Otthon (Váci M. u. 10.).
13. Budapest, Bikszádi úti iskola (Bikszádi u. 11–15.).
14. Gyõr, Általános iskola (Váci M. u. 3.).
15. Ágfalva, Általános Iskola (Váci M. u. 1.).
16. Balatonalmádi, Általános iskola (Verseny u. 1.).
17. Encs, Gimnázium (Petõfi u. 60.).
18. Tiszavasvári, Gimnázium (Hétvezér u. 19.).
19. Székesfehérvár, Ipari Szakmunkásképzõ (Berényi u. 105.).
20. Tatabánya, Általános iskola (Tatabánya II., Rózsakert).
21. Szombathely, Általános iskola (Váci M. u. 11.).
22. Bátonyterenye, Gimnázium (Váci M. u. 5.).
23. Nagykáta, Általános iskola (Vadász u. 1.).
24. Ajka-Padragkút, Általános iskola (Iskola u. 30.).
25. Sírja (Budapest, Farkasréti temetõ 6/3-as parcella).

 

Lefler György