V4 után regionális Duna-csúcs Budapesten a folyó menti országok vezetõivel

A Visegrádi Négyek szerdai kibõvített találkozója után csütörtökön az EU regionális Duna-csúcsának ad otthont Budapest, ahol a hat folyó-menti ország vezetõje és a régió nyolc másik tagjának képviselõi a regionális együttmûködésekrõl tárgyalnak. A csúcstalálkozó idején számos forgalomkorlátozásra kell számítani a fõváros területén.

Csütörtökön ad otthont a fõváros, a Duna-csúcs elnevezésû uniós projekthez kapcsolódó találkozónak – mondta korábban a magyar külügyminiszter. Balázs Péter hozzátette: ezen a folyó-mentén fekvõ hat és a szûkebb régió másik nyolc országának képviselõi tárgyalnak az unión belüli szûkebb együttmûködés lehetõségeirõl. A külügyminiszter szerint korábban az EU nem támogatott hasonló, a tagországok és szomszédjaik közötti együttmûködéseket, de a Balti-stratégia elindítása új lendületet adott a 27 tagállamon belül is a regionális kapcsolatok erõsítésének. A nyitóbeszédet a Magyar Tudományos Akadémián Bajnai Gordon miniszterelnök tartja.

A csúcstalálkozó miatt hétfõ este óta tilos megállni az V. kerületben a Dorottya utca, az Apáczai Csere János utca, a Miatyánk utca mindkét oldalán, az Erzsébet téren a Miatyánk utca és a Bécsi utca között mindkét oldalon, valamint a Pesti alsó rakparton a Petõfi tér és az Eötvös tér között mindkét oldalon. A korlátozás 26-án, pénteken éjfélig tart.

Ugyancsak pénteken éjfélig tilos megállni a Kossuth téren körben, az Alkotmány utca mindkét oldalán, valamint a Széchenyi felsõ rakparton a Kossuth tér és a Roosevelt tér között.

Csütörtök éjfélig tilos a megállás a Magyar Tudományos Akadémia elõtti parkolóban, az Arany János utca mindkét oldalán a Széchenyi felsõ rakpart és az Akadémia utca között, valamint az Akadémia utca mindkét oldalán a Roosevelt tér és az Arany János utca között.

A rendõrség péntek este 8 óráig lezárja a Pesti alsó rakpartot a Közraktár utca és a Dráva utca között, csütörtök este 8 óráig pedig a Kossuth tér teljes területét.

A vendégek áthaladásának idejére idõszakosan lezárják majd a Ferihegyi repülõtérre vezetõ útvonalat, a belvárosban pedig dugókra kell számítani. A BRFK arra kéri a jármûvezetõket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek.