Nagyvilág

2011.02.01. 17:37

Veszély leselkedik a Facebook-használókra

<p>Egy hónap telt el a 2011-es évből, de máris számos Facebook-profilt ért közvetetten vagy közvetve támadás.</p>

Szakértők szerint 2011-ben a Facebook lesz a vírusok és netes támadások legnépszerűbb célpontja és ez már most is látszik. Még csak egy hónap telt el a 2011-es évből, de máris számos Facebook-profilt ért közvetetten vagy közvetve támadás. A Panda Security elemzői szerint a vírusok és interneten keresztüli támadások megalkotói és kivitelezői körében a Facebook népszerűsége töretlen.

- Az ok teljesen prózai - mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. - A Facebookon keresztül rengeteg olyan ember kapcsolódott be aktívan a számítástechnikába, akinek amúgy nem sok fogalma van erről. Ők egy olyan hiszékeny réteget képviselnek, akiknek gyakorlatilag mindent el lehet adni.

Ennek egyik legjobb példája a múlt héten felfedezett "Asprox.N" nevű trójai, ami egy e-mail formájában érkezik, és egyenesen azt próbálja elhitetni a felhasználóval, hogy a Facebook-fiókja spamet terjesztett, így a belépési adatok központilag meg lettek változtatva, az új jelszó pedig a csatolt Word fájlban található. Maga a fájl csak az ikonjában hasonlít egy igazi Word dokumentumra, valójában egy exe, amelyre kattintva egyrészt letöltődik és megnyílik egy valódi Word dokumentum, másrészt viszont megkezdődik a tényleges spammelés.

- A probléma - tette hozzá Sándor Zsolt - az IT-biztonságtechnikai kultúra hiánya. Sajnos nagyon sokan vannak még manapság is azok, akik mindenféle megfontolás és óvatosság nélkül gyakorlatilag mindenre rákattintanak, ami az orruk elé kerül; a közösségi média pedig az ilyen jellegű akciókhoz kiváló táptalajt biztosít.
Forrás: www.penzcentrum.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!