Vöröskeresztes adomány a jászárokszállási árvízkárosultaknak – még mindig fertőzött a víz a településen

Kétmillió forint értékű adományt oszt szét szombattól a Magyar Vöröskereszt jászsági területi szervezete Jászárokszállás árvízkárosultjai között. A tartós élelmiszerekből összeállított csomagokat házhoz viszik.

A csomagokban 10 kilogramm cukor, 5 zacskó liszt, 6 üveg étolaj, 6 üveg ásványvíz, valamint májkrém és konzerv van, értéke csaknem 7000 forint. A mostani adományok több mint 100 ingatlan 300 lakóján segítenek. Az igények felmérése folyamatos.

Jászárokszálláson még mindig gond van a vízellátással. Gergely Zoltán polgármester tájékoztatása szerint három kutat fertőzött el az árvíz, emiatt egy kútból kell ellátni a várost, vízkorlátozást kellett bevezetni. Azt remélik, hogy hétfőtől még egy kutat ráköthetnek a hálózatra. Jászárokszálláson jelenleg úgy iható a víz, hogy azt előtte 15 percig forralni kell.

Az önkormányzat a héten rendkívüli ülésen tárgyalt a károsultak megsegítéséről. Az eredeti, félmilliós előterjesztés csak a vályogházak tulajdonosainak 10 ezer forintos segélyezését tette volna lehetővé. Ennél magasabbra, egymillióra emelték az összeget, így hétfőtől minden vízkárt szenvedett ingatlan tulajdonosa megkaphatja a gyorssegélyt. A jövő héten 100 ház tulajdonosát tudják így segíteni – közölte a polgármester.

A Jászságban Jászárokszállást sújtotta leginkább az áradás, a település két szélén futó patakok több ingatlant elöntöttek. Nemcsak a kertek állnak víz alatt, az alacsonyabb helyen fekvő telkeken a házakba is betört a víz. Mint Gergely Zoltán polgármester elmondta, egy napon belül 20 ezer homokzsákot töltöttek meg, és három helyen vágták át a gátat. Jelenleg négy vályogházat figyelnek fokozottan.