Vörösiszap: Több településnek lettek költségei, mint ahányan pályázhatnak

Kolontár önkormányzatán keresztül próbálja visszaszerezni Ajka városa a Kolontárról a vörösiszap miatt kitelepített emberek ellátásával és elszállásolásával kapcsolatos költségeit. Ajka több mint 25 millió forintot próbál meg visszakapni így.

A vis maior alaphoz, illetve a kármentesítési alaphoz ugyanis csak három település, Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely pályázhat. Költségük azonban más településeknek is volt, de nem teljesen egyértelmű, hogy milyen költségüket, honnan kapják majd vissza.

Csak az “objektív” költségek több mint 25 millió forintra rúgnak az Ajkai önkormányzatnál a vörösiszap katasztrófa kapcsán – mondta a Független Hírügynökség kérdésére Jáger László, Ajka város jegyzője. Az önkormányzati intézményekben kialakított ideiglenes szállások, az ott lévők ellátása, illetve a kórházi ellátások közül azok, amelyek nem illeszthetőek be az OEP finanszírozásba. Ez utóbbi egyébként a legmagasabb, több mint 21 millió forintos tétel a listán.

Az ajkai önkormányzatnak ezen felül más költségei is voltak, amelyeket meg sem próbálnak érvényesíteni. Ilyen például a tűzoltósági kiadások, az adományok kezelése, logisztikai költségek. Ezen felül Ajka vállalta, hogy az érintett településekről ajkára iskolába járó gyerekek iskolai étkeztetési költségeit teljes egészében kifizetik az év végéig.

A több mint 25 millió forintos, számszerűsíthető költségről Ajka listát készített és ezt átadták Kolontárnak. Ajka ugyanis az iszapkatasztrófa ügyében önállóan nem pályázhat az állami vis maior és kármentesítési alapokba, ezt csak Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely teheti – mondta Jáger László. A listán szereplő tételek közül a pályázat megírásakor el kell dönteni, hogy melyik fér bele az érvényesíthető költségekbe, melyik nem. Ha például a kórház többletköltségei ilyen alapon nem igényelhetők vissza, akkor megpróbálnak közvetlenül az OEP-hez fordulni – mondta Jáger László.

A 25 millió forintos költségeket tartalmazó lista tehát nem követelés a Kolontári önkormányzat felé, hanem gyakorlatilag egy segédlet a pályázathoz. Az érintett önkormányzatoknál egyébként okoz némi zavart, hogy egyes esetekben nem egyértelmű, hogy milyen költséget, hol lehet érvényesíteni – tette hozzá a jegyző.