Vörösiszap: Újabb kártérítési per kezdődött

Devecser úgy marad meg az emberek emlékezetében, mint Csernobil – mondta a keddi tárgyaláson az a kétgyermekes devecseri férfi, a feleségével együtt kezdeményezett kártérítési pert a MAL Zrt. ellen.

A fiatal devecseri házaspár keresetlevele szerint otthonukat a vörösiszap ugyan nem öntötte el, de életük a katasztrófa következtében ellehetetlenült. Különösen a felporzó iszap hosszú távú egészségügyi hatásai miatt aggódnak. Az iszapkatasztrófa okán ingatlanuk értéke a felére csökkent. A felperesek ezért arra kérik a bíróságot, hogy kötelezze a MAL Zrt.-t, hogy részükre kártérítés címén a lakóingatlan értékvesztése miatt 8,5 millió forintot, nem vagyoni káruk miatt pedig 2 millió forintot fizessen ki.

A károsultak kedden a bíróság előtt elmondták, hogy Devecser régen nyugodt hely volt, a zagytározó gátjának átszakadása óta azonban minden megváltozott. Gyermekeik tanulmányi eredménye romlott és a poszttraumás stressz miatt maguk a szülők is pszichológusi segítségre szorulnak. Az elsőrendű felperes, a fiatalasszony azt mondta a bíróságon: olyanok vagyunk, mint a leprások. Ha a kocsinkat bárhol meglátják, rögtön tudják, hogy devecseriek vagyunk.

A MAL Zrt. jogi képviselője szerint a cég nem felelős, mert természeti katasztrófa történt, ennek bizonyítására szakértők megkeresését indítványozták.

A pert március 19-én folytatja Salamonné Piltz Judit bírónő a Fővárosi Bíróságon.
– Független Hírügynökség –